Met de transactie rond de Eindhovense technologiecampus is een bedrag gemoeid van 450 miljoen euro. Het is daarmee de grootste vastgoeddeal in Nederland ooit. De nieuwe ‘huisbaas’ wordt ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn (52). Hij verdiende eerder honderden miljoenen met de verkoop van Telfort, dat hij kocht van het Engelse O2, stevig oppoetste en voor meer dan 1 miljard verkocht aan KPN. Geschatte winst: 800 tot 900 miljoen. De BV waarin al dat geld terecht kwam doopte hij Bowolar: Boekhoorn wordt lachend rijk. De fysieke zetel van het kantoor is in Ouwehands Dierenpark, bijna letterlijk tussen de apen.
Aardige portefeuille
Behalve in onroerend goed – waarin hij inmiddels een aardige portefeuille heeft opgebouwd – investeert Boekhoorn vooral in bedrijven. Hij financierde de gratis krant De Pers, zit met geld in kledingmerk McGregor, stak veel geld in zijn voetbalclub NEC en mocht zich ooit eigenaar noemen van bakkerijketen Bakker Bart (dat hij overigens later weer met dikke winst verkocht).
De Eindhovense High Tech Campus wordt gerekend tot de grootste onderzoekscentra in de wereld
De higtech campus mag het kroonjuweel genoemd worden in zijn vastgoedportefeuille De Eindhovense High Tech Campus wordt gerekend tot de grootste onderzoekscentra in de wereld. Boekhoorn heeft in een paar jaar tijd voor vele honderden miljoenen in vastgoed geïnvesteerd, onder andere op Flight Forum bij Eindhoven Airport en aan de Amsterdamse Zuidas.
De wet van Boekhoorn
Ook Raymond Spanjer, oprichter van Hyves ging ooit bij Boekhoorn op bezoek. Wie precies wil weten hoe Boekhoorn zaken doet, leest dit hoofdstuk uit Spanjers boek. Hylarisch!
Hoe flikt Boekhoorn het ‘m toch telkens weer? In het blad ‘Nijmegen Business’ ontvouwde hij ooit zijn strategie: “Ieder bedrijf moet de potentie hebben marktleider te worden. Met mijn buy-and-build strategie probeer ik bedrijven bij elkaar te brengen. Ik tracht concurrenten ervan te overtuigen dat samenwerking lonender is omdat je samen een sterke marktpositie hebt. Door zo’n positie krijg je volledig grip op de prijzen. Dat betekent dat je geld verdient door je strategie en niet door dom te saneren. Dat noem ik de wet van Boekhoorn.”
Durfinvesteerder
Boekhoorn balanceert in zijn gedrag en managementstijl tussen twee uitersten. Enerzijds is hij de bescheiden, teruggetrokken filantroop, die achter de schermen met miljoenen schuift. Anderzijds is hij de ware durfinvesteerder, die snel kan beslissen en het met plezier breed laat hangen. Die zich met graagte laat omringen door adviseurs als de in ongenade gevallen oud Ahold-topman Cees van der Hoeven en ex-minster van financiën Willem Vermeend. En die glimmend van trots rondrijdt in een Spyker; waarvoor hij 3,6 ton moest neertellen.
Boekhoorn heeft een opleiding tot registeraccountant gevolgd. In het verleden heeft hij bij Deloitte gewerkt. Hij is opgenomen in de Quote 500, in 2005 op de vijftigste plaats, in 2006 op de 22e plaats en van de 20e plaats in 2007 naar de 19e positie in 2008. In 2009 staat hij met een geschat vermogen van 1,1 miljard op de 19e plaats. In 2010 steeg Boekhoorn naar de 13e plaats in de lijst. In 2011 daalde hij één plaats en bezit nu de 14e plaats met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro.