Het verschijnsel ‘obstacle run’ werd in 1987 bedacht door een Britse soldaat, die zijn slopende ervaringen op de stormbaan verzilverde met het evenement Tough Guy. Maar het is Nederland dat volgens kenners inmiddels geldt als het toonaangevende land op dit gebied.
De afgelopen twee jaar trokken events als ‘Stormloop‘ en ‘Mud Masters‘ duizenden mensen die vrijwillig klimmen, klauteren, duiken en elektrische schokken ontwijken. Sportschoolhouder Jan Reijs meldde zich begin 2013 aan het front met het concept Strong Viking, dat zich graag qua imago graag spiegelt aan een groep rovende en moordende Scandinaviërs.
Hoe dan ook, met hulp van twee voormalige mariniers lijkt Reijs een populaire attractie neer te hebben gezet, waarbij partnerships werden gesloten met onder meer Intersport en Red Bull. De afgelopen twee jaar werd Strong Viking verkozen tot ‘beste obstacle run van Nederland’.
Lees ook:
Hier haal je als ondernemer crowdfunding
Crowdfunding verdubbeld in 2014
Crowdfunding: zelf doen of hulp vragen?
Rocket Internet bestormt Nederlandse crowdfundmarkt
Reijs ziet ook veel potentie in de zakelijke markt. De ‘teamspirit’ en het de runs volgens hem tot een effectieve hr-tool voor bedrijven. De landelijke politie en brandweer, maar en bedrijven als KPN, BNP Paribas en de NS organiseerden lieten hun medewerkers al door de modder ploegen.
China
Zonder concrete uitspraken te doen over de omzet spreekt Strong Viking van ‘een bewezen profijtelijk business model’, en is het nu tijd om ook naar België en Duitsland te gaan. Ook zou er inmiddels ‘concrete interesse’ zijn uit China.
Hiervoor wil de ondernemer, die tot nu toe zelf 200.000 euro investeerde, nog eens 300.000 euro ophalen via Collin Crowdfund. Die lening krijgen investeerders verspreid over 4 jaar terug, met een rente van 6 procent.
Omdat Reijs pas in 2013 is begonnen met Strong Viking staat zijn sportschoolbedrijf Tantor deels garant voor de lening. Maar, schrijven de analisten van Collin, ‘de kritische massa die hij nodig heeft, is inmiddels duidelijk overschreden en zorgt ervoor dat zijn permanente kosten steeds minder zwaar op de exploitatie drukken’.
Vikingen, kracht en broederschap: Jan Reijs legt het nog even haarfijn uit: