Rdio
Dat Spotify-concurrent Rdio na het faillissement voor 75 miljoen dollar werd opgekocht door concurrent Pandora is een kleine pleister voor het bloeden. Niet alleen omdat het avontuur ten einde is. Eén van de twee eigenaren, Skype mede-oprichter Janus Friis, had zelf meer dan 200 miljoen dollar in het bedrijf zitten. Rdio wilde de muziekindustrie disrupten door niet de consument maar de app te laten bepalen welke muziek er werd gespeeld.
*bliep
Een bedrijf dat geen reclame maakt en alleen maar werkt met jongeren. Belbedrijf Bliep werd bedacht en gerund door voor namelijk middelbare scholieren. In teams runde zij de pr, social media en helpdesk. Gebruikers merkten nog meer verschillen, zoals het delen van belminuten onder vrienden. Dat maakte Bliep naar eigen zeggen ‘meer dan een telecomproduct’. In juli stopte het bedrijf, twee dagen later werd bekend dat het Belgische Artilium het overnam, voor nog geen 190.000 euro.
Bilder & De Clercq
Net te laat sloot de eetwinkelformule Bilder & De Clercq zijn verliesgevende tweede winkel. Dat betekende de ondergang
Bas
Op straat gaan we de naam van de BAS Group niet missen, maar de drie failliete bedrijven die er ondervallen wel. Dixons, iCenter en MyCom hebben in september de treurige stap naar de rechter gemaakt. Op dat moment werkten er 1200 mensen verdeeld over 150 winkels. Een week na het einde van de drie ondernemingen kwam toch het goede nieuws van een doorstart. Voor de helft van de medewerkers is er plaats in de nieuwe onderneming.
Qberhood/SocialSensr
Social mediatool SocialSensr had de feniks moeten worden die opleefde uit de as van Marketing Monday. SocialSensr ging met de software van het failliete bedrijf de slag, maar het bleek niet genoeg: de software was af, de eerste gebruikers waren er, maar er moest nog steeds geld bij. Dat werd de aandeelhouders te gortig. Zij wilde niet wachten totdat er een grote investeerder bij kwam, waarop de stekker eruit ging. De tool werd een maand voor het faillissement nog omgedoopt naar Qberhood, maar ook dat mocht niet baten.
Noro Venture Capital
Investeerder in tech-startups Noro Venture Capital ging eind oktober op de fles. Het bedrijf investeerde in bijvoorbeeld Rockstart en Pastbook. De reden van het faillissement is niet bekendgemaakt. Eind oktober ging IdeeDock over de kop, een bedrijf waar Noro ook in had geïnvesteerd. Na dat faillissement moest Noro al uitstel van betaling aanvragen. Toch hield het investeringsbedrijf van Rob van Eck en Robert van Duten het nog tot vorige maand uit.
Lees ook:
Deze app laat zien of jouw startup failliet gaat
Zij gingen failliet in 2014