Op 18 mei 2008 smeekte president Bush koning Abdullah van Saoedie-Arabië de olieprijs van 125 dollar te verlagen omdat het de wereldeconomie in een zeer ernstige crisis zou brengen. Abdullah noch Hamad al-Sayyari gaf toen ook maar een draad sjoege. Met de nodige kapsones lieten de Saoedische heren weten dat ze hoopten dat olie even duur zou worden als ‘parfum uit Parijs.’
Waarmee ik maar wil zeggen: de Saoediërs en de OPEC hebben weinig inzicht in de wereldeconomie. Ze zijn toonbeelden van gewetenloze hebzucht, inhaligheid en domheid. Ze gaan over lijken, getuige een groot aantal proxyoorlogen dat ze de afgelopen dertig jaar financierden. Oorlogen in het Midden-Oosten van Hamas, Hezbollah en Taliban, tot het terrorisme van Mahmoud Ahmadinejad en Hugo Chavez, alles werd betaald van de oliewinsten uit het Westen. Wij, de klanten in het Westen, werden ook nog gedwongen voor de verkrachting heel beleefd hartelijk dank te zeggen.
Zeker, wahabi-islamieten zijn schatten van mensen en hebben het beste met ons voor, al betekent dat wel dat we allemaal wahabi-moslims moeten worden. Roof en diefstal via de oliekraan en moord en doodslag via terroristen zal pas ophouden nadat een ieder zich bekeert, of wanneer de weelderige oliewinsten afkomstig uit het Westen ophouden. Leedvermaak is een ondeugd die ik mezelf toesta nu de economieën van een aantal olieproducerende landen als Iran, Saoedi-Arabië en Venezuela wankelen. Obama’s plan om de westerse verslaving aan olie te bestrijden moet resulteren in een consumptieverlaging van 25 tot 30 procent in 2015.
Hamad al-Sayyari liet in Davos nog wel even weten dat de consumptie in 2008 slechts 0,3 procent krimp vertoonde en dat hij een verdere krimp verwachtte van 0,6 procent in 2009. De gouverneur heeft weinig inzicht in cijfers, immers de gepubliceerde wereldcijfers wijken sterk af van zijn verhaal. Bovendien, als een consumptievermindering van 0,3 procent een prijsverlaging per vat veroorzaakt van zeventig procent, kun u zich voorstellen wat olie nog kost met een consumptievermindering van dertig procent. De olieproducerende landen hebben blijkbaar geen idee wat hen boven het hoofd hangt. Toch kan ik met de lieden geen medelijden hebben. Ze hebben het te bont gemaakt. Als je verkracht bent, wil je genoegdoening. Wellicht is die tijd nu aangebroken.
Jacob Gelt Dekker (60) begon zijn carrière als tandarts, maar is sinds de jaren ‘80 actief als ondernemer. Hij richtte onder meer fitnessketen Splash en One Hour Super Photo op, en bouwde Budget Rent a Car om tot succesvolle internationale onderneming. Daarnaast werkte hij als columnist, schrijver en tv-presentator, en is hij betrokken bij diverse non-profitorganisaties. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ondernemingen op Curaçao, waaronder het vijfsterren Kura Hulanda hotel, lodge en museum.