Met deze advertentie hoopt Mazars de Nederlandse ondernemer voor zich te winnen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het de bedoeling om de ondernemer te helpen het faillissement te voorkomen.
Ondernemersdeskundige Robert Blom maakt zich kwaad om de reclamecampagne: “Ik ben geschokt, ik heb wel eens eerder een dergelijke stelling gehoord, maar dit slaat alles. Alles wordt hier door elkaar gehaald. Natuurlijk leer je als ondernemer van je fouten, maar als dit leidt tot een faillissement gaat het echt te ver. Weet u, als je failliet gaat, schrik je je kapot. Wie moet stoppen is gedesillusioneerd.”
Behoort een faillissement niet tot het leertraject van een goede ondernemer?
Nee, dat is flauwekul, failliet gaan is het maken van ondernemersfouten en hoewel je kunt leren van die fouten, moet je in eerste instantie zorgen dat je ze niet maakt. Mijn eigen onderzoek laat het zien, ondernemers die een tweede keer aan een bedrijf beginnen, pakken het aan op de manier waarop ze het de eerste keer hadden moeten doen.”
Wat kun je doen om een faillissement te voorkomen?
“Zorg voor een goede voorbereiding, volg een studie. Dan weet je waar de oplossing kan worden gehaald. Wees deskundig op je eigen terrein.”
En deze reclamecampagne helpt daar niet bij?
Nee, het is een schandelijke, nagemaakte zegswijze die je wel eens hoort uit Amerika, daar moeten we verre van blijven. Ik ben echt pissig, dit is niet de goede manier om starters te motiveren.” “Denk ook eens aan de schade voor de samenleving. Een failliete ondernemer blijft zitten met een schuld, maar de maatschappij ook. Faillissementen in Nederland zorgen jaarlijks voor een schade van 3,5 miljard euro die niet verhaald kan worden, dat betekent jaarlijks 225 euro per hoofd van de bevolking, want schuldeisers die hun geld niet krijgen, verhalen de schade weer op de consument.”
Accountacybureau Mazars staat pal achter de campagne. Volgens marketingmedewerker Conny Wildeman heeft Mazars het faillisement niet willen verheerlijken: “In ondernemend Nederland schijnt er een negatief licht over failliet gaan. We willen de ondernemer alleen helpen om het faillissement van een positieve kant te bekijken, je kunt ervan leren. Als adviseur willen we bij voorhand helpen hoe fouten voorkomen kunnen worden.