Valkuil 1: Het is de kans van je leven
Wees beducht voor clichés als ‘dit is de kans van je leven’, ‘als wij niet kopen, gaat de concurrent ermee aan de haal’ of ‘het is eten of gegeten worden’. Haast is een slechte raadgever bij een overname.
Valkuil 2: Mogelijke synergievoordelen
Mogelijke synergievoordelen worden vaak tenietgedaan door extra kosten. Wees realistisch over eventuele nadelen. Voorbeelden: productiviteitsverlies door botsing van bedrijfsculturen, technische of personele kosten om de bedrijven op elkaar te laten aansluiten of procedurele kosten van de overname zelf.
Valkuil 3: Te optimistische adviseurs
Wees kritisch op te rooskleurige inschattingen van in bedrijfsverkoop gespecialiseerde adviseurs. Zij leven van overnametrajecten en willen voorkomen dat onderhandelingen vroegtijdig worden afgebroken. Bedenk goed dat ook de werknemers die je overneemt een groot deel van het succes bepalen. Het valt bijvoorbeeld moeilijk te voorspellen of zij gedemotiveerd raken (en dus minder productief worden) door alle nieuwe ontwikkelingen.
Valkuil 4: Blinde liefde
Het gezegde liefde maakt blind geldt ook bij overnames. Wees altijd voorbereid op een scheiding als synergie ontbreekt of een strop dreigt. Maak afspraken over een mogelijke exit.
Valkuil 5: Alleen kijken naar de financiën
Neem een bedrijf pas over als je écht in de keuken hebt mogen kijken. Staar je niet blind op financiële gegevens. Je moet ook genoeg weten over de bedrijfscultuur, de deugdelijkheid van bedrijfsmiddelen, (informele) afspraken met het personeel en de relaties met klanten en leveranciers.
Valkuil 6: Overnamepropaganda
Wantrouw medewerkers of adviseurs die overnames propageren. Wees ervan doordrongen dat zij eigen belangen hebben, bijvoorbeeld carrièreperspectieven, zondebokstrategieën (managementblunders kunnen worden toegeschreven aan ‘de overname’), hogere beloning of meer status.