Het nieuws kwam gisteren al naar buiten: de Rijksoverheid steekt 24 miljoen euro in Nederlandse startups, die iets doen met kunstmatige intelligentie, medische en watertechnologie.
Den Haag stak ook al in 2019 24 miljoen in startups, indertijd in de branches regeneratieve geneeskunde, smart systems en circulaire oplossingen. Inmiddels zou deze subsidie geleid hebben tot onder meer investeringen in een startup die een biologisch medicijn ontwikkelt tegen trombose.
Drie categorieën
het kersverse groeikapitaal wordt in drie categorieën verdeeld. Er gaat 8 miljoen naar kunstmatige intelligentie, de medische hoek krijgt tevens 8 miljoen en ook de branche van watertechnologie ontvangt 8 miljoen.
Binnen de AI-tak komt er een project dat zich richt op het toepassen van kunstmatige intelligentie voor zorg en veiligheid. Verscheidene universiteiten en het centrum Wiskunde & Informatica doen mee. De Eindhovense durfinvesteerder Ludo Labs wordt de manager van het pre-seed-fonds dat in mei officieel wordt gelanceerd.
Binnen de medtech-tak zullen onder meer universiteiten, medische centra en de Amsterdamse durfinvesteerder Innovation Industries innovatie op gang zetten. Zij zullen een ‘nationaal en open programma’ opzetten voor startups uit de vroege fase, die innovaties inzetten voor het verbeteren van diagnoses en behandelingen.
Energie uit water
Dan is er nog het gedeelte voor watertechnologie. hier vloeit de 8 miljoen toe naar een consortium, bestaande uit onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, centrum voor watertechnologie Wetsus, technologisch instituut Deltares en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland(NOM). Het idee is dat deze tak de ‘transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat-neutrale economie’ wil ‘versnellen’, ‘bijvoorbeeld op het gebied van water- en grondstoffenhergebruik en productie en opslag van energie uit water’.