Het meest vernieuwende aan de Dragon (V2) is dat hij zelfstandig, met behulp van raketmotoren kan landen en daardoor niet met een parachute in zee hoeft te ploffen. SpaceX wil met de Dragon een NASA-contract binnenslepen om astronauten van en naar het ruimtestation ISS te transporteren.
Het toestel brengt de droom van Musk van een volledig herbruikbare raket een stap dichterbij; de capsule heeft nog wel wegwerpraketten nodig om in de ruimte in kunnen worden geschoten. SpaceX werkt ondertussen aan een herbruikbare versie van zijn lanceerraket Falcon 9.
De motoren zelf zijn ook een technisch hoogstandje; die worden namelijk geprint, in plaats van in losse onderdelen in elkaar geschroefd. Dat scheelt materiaalkosten en maakt het toestel lichter.
De Dragon heeft met zijn aanraakschermen wel wat weg een Model S, een auto uit de stal Tesla, het andere bedrijf van Musk.
Rusland
NASA sloot vorige week nog een deal met Rusland om tot en met 2018 astronauten te vervoeren naar het ISS. Die deal heeft een waarde van 458 miljoen dollar. Als dat contract afloopt wil NASA in zee met een commercieel ruimtevaartbedrijf.
SpaceX is daarbij een van de kandidaten, samen met capsules van Boeing, Blue Origin, en Sierra Nevada. Het bedrijf van Musk heeft wel een voorsprong: twee jaar geleden was zorgde het al voor de eerste commerciële bevoorradingsvlucht naar het ISS.