Computers die muziek maken zijn geen unicum. Al in 1957 creëerden twee professoren aan de universiteit van Illinois een computer – destijds zo groot als een klaslokaal – om muziek te componeren. Ze waren ervan overtuigd dat muziek, om prettig te klinken, aan bepaalde regels moest voldoen. Zou de computer deze regels volgen, dan zou het muziek kunnen maken. In het experiment kon de computer slechts één noot per keer uitpersen.
Een nummer schrijven en opnemen, het is nogal een klus. Artificial intelligence biedt uitkomst voor de moderne muzikant. Disrupten AI-startups straks de traditionele producer?
We zijn inmiddels 70 jaar verder en hoewel sommige toekomstdenkers beweren dat het grote verschil tussen mens en computer zit in ons vernuft en creativiteit, delven we met een beetje pech in de toekomst ook op dat vlak het onderspit.
Deze bedrijven leren computers om muziek te maken met hun artificial intelligence annex machine learning-algoritmes. Het is al een stuk efficiënter dan de computer uit het klaslokaal in Illinois, maar ze hebben nog een lange weg te gaan voordat ze zichzelf kunnen meten met de Coldplay’s van deze wereld.
1. Amper Music
Het in 2014 opgerichte Amper Music haalde in de afgelopen jaren meer dan 9 miljoen dollar aan funding op. Amper is een ‘componist, artiest en producent die met behulp van artificial intelligence je in staat stelt om in een handomdraai originele muziek voor content te maken’. Deze (achtergrond)muziek kan worden gebruikt bij een podcast, video, game of app. Amper heeft een online interface, maar ook een API beschikbaar voor software-ontwikkelaars en een plugin voor montagepakket Adobe Premiere Pro, voor filmmakers die rechtenvrije muziek direct in hun tijdlijn willen hebben.
3. Jukedeck
Het in Londen gevestigde Jukedeck zet eveneens computers aan het werk om muziek te componeren waarmee ze, zoals ze op hun website zeggen, ‘creativiteit ondersteunen’. Het bedrijf uit 2015 heeft klanten in 196 landen en heeft meer dan een miljoen nummers geschreven. Het bedrijf heeft veel succes in Korea waar de K-pop-sterren hits maken op tracks van Judedeck.
2. Flow Machines
Flow Machines komt voort uit Sony’s Computer Science Laboratory. Het bedrijf krijgt subsidie van de Europese Unie en het systeem analyseert de muziek van bekende artiesten waaronder Bach en The Beatles. Vervolgens componeert het met deze stijlen in het achterhoofd nieuwe nummers. Let op: de tekst bij het onderstaande nummer is later door een mens bedacht en samengevoegd.
4. Aiva
Het Franse Aiva specialiseert zich in het componeren van ‘emotioneel geladen muziek’. Bovendien is Aiva de eerste computer die vertegenwoordigd wordt door een auteursrechtenorganisatie. Het bedrijf heeft – anders dan bij Amper Music en Judedeck – geen webinterface om zelf muziek mee te componeren. Wel kan er op basis van je wensen een prijsopgave worden gemaakt voor het componeren van rechtenvrije muziek. Nvidia, de maker van grafische kaarten, sprak de lovende woorden: “AIVA’s music is inspiring. We couldn’t have been in better hands, virtual or otherwise.”
5. Bonus: IBM Watson
Het zelflerende superalgoritme van IBM hebben we al eerder gezien bij het creëren van recepten en het ondersteunen van artsen bij het bepalen van behandelmethodes. Nu ondersteunt het de creatie van muziek. Samen met de data intelligence-unit van Spotify, hielp het muziekproducent Alex da Kid bij het vinden van de beste artiest voor zijn nieuwste album.