De hoofdstad selecteerde 7 jonge bedrijven om lokale problemem op te lossen. Zij gaan vanaf volgende maand tot eind februari voor de gemeente aan de slag in het Startup in Residence-programma. Het concept is afgekeken van San Francisco, waar het programma Entrepreneurship in Residence heet. De CTO van Amsterdam, Ger Baron, en Startup Amsterdam brengen het nu naar Nederland.
De gemeente kon kiezen uit 85 inzendingen. Als de oplossingen succesvol blijken, kan de gemeente die inkopen en daarmee de ondernemers flink op weg helpen. Zo wil de stad ook bijdragen aan het startup-ecosysteem en het aantrekken van (inter)nationaal talent. Bedrijven die willen mee doen zijn niet ouder dan drie jaar en hebben niet meer dan 9 werknemers in dienst.
Met zo’n selectie, een demoday, training en begeleiding lijkt het net een reguliere startup-accelerator, met een paar afwijkingen: de ondernemers leren tegelijkertijd over de besluitvorming en inkoopprocedures binnen de gemeente. Wie weet hoe dat nog eens van pas komt.
Dit zijn de 7 stad-startups:
Meldingssysteem
Buur bouwt eenmeldingssysteem voor de openbare ruimte
Speciaal vervoer
&Thijs richt zich op het realtime beschikbaar maken van informatie van de gebruiker van doelgroepenvervoer, zoals voor ouderen en rolstoelgebruikers.
MVO
CrowdEffect koppelt vraag en aanbod van hulp en sponsering van bedrijven en maatschappelijke instellingen
Afvalscheiding
RecyQ en Gamatec vergroten de hoeveelheid gescheiden afval door het systeem logischer en begrijpelijker te maken voor inwoners en bedrijven.
Fietswrakken
City Makers helpt bij het in kaart brengen, registreren en afvoeren van fietswrakken
Ontdekkingstocht
Amsterdam wil toeristen en Amsterdammers ook verwijzen en verspreiden naar gebieden buiten buiten het centrum en de regio. Wander Technology ontwikkelt een navigatieapparaat waarmee je op ontdekkingstocht kan, zonder op een scherm te hoeven kijken.