1. MedCore
Wat: medische beelden bekijken en inzoomen met behulp van handgebaren.
Wie: Tim Bruines, Hein Zijlstra, Diederik Rasenberg
Een operatiekamer moet steriel blijven, waardoor chirurgen telkens aan anderen moeten vragen of ze een medisch beeld kunnen bekijken. MedCore levert een systeem (‘AirControl OR’) waarmee artsen in een steriele omgeving beelden kunnen bekijken door met hun handen te gebaren. Het systeem doet denken aan de manier waarop autobestuurders in nieuwe BMW’s de radio harder of zachter kunnen zetten of de telefoon kunnen opnemen door in de lucht te tekenen.
2. HySiLabs
Wat: Waterstof in vloeibare vorm
Wie: Vincent Lôme, Pierre-Emmanuel Casanova, Remy Benoit, Ph.D, Claire Burtin, Benjamin Burcher
Waterstof kan een belangrijk ingrediënt worden voor elektrisch aangedreven transport, zoals schepen en vrachtwagen. Maar in gasvorm is het gevaarlijk (explosief) om op te slaan en te vervoeren. Het Franse HySiLabs ontwikkelde een manier om waterstof in vloeibare vorm te bewaren, waarna het in een paar seconden omgezet kan worden in elektriciteit, met een vergelijkbare logistiek als gangbare brandstof zoals benzine en diesel.
3. Mythronics
Wat: AI-platform voor industrie
Wie: Soheil Jahanshahi, Sourena Nasrollahi
Mythronics levert een AI-platform waarmee fabrieken hun machines kunnen inspecteren en monitoren. De data die dat oplevert helpt om storingen voorspellen, vergelijkbaar met het werk van Sprouts eerdere startup van de week Semiotic Labs.
4. Olympian
Wat: lesplatform voor kunstmatige intelligentie
Wie: Akash Parmesar, Niko van Meurs, Jackie Xu, Finn Boonman
Kunstmatige intelligentie is een van de meest gevraagde, maar ook meest schaarse competenties van dit moment. Olympian brengt AI-nieuwelingen binnen een paar dagen de basics bij, met behulp van video’s van experts en opdrachten. Het businessmodel is een maandabonnement.
5. Sophos Robotics
Wat: drones voor voorraadbeheer
Wie: Michaël Ozo
Distributiecentra en andere magazijnen meten hun voorraden meestal met de hand, wat veel tijd kost. Sophos Robotics werkt aan een kleine drone die zelfstandig – inclusief opstijgen en landen – data verzamelt, terwijl hij door een magazijn zoemt. De drones zouden ook ingezet kunnen worden als beveiligers en voor het inspecteren van machines.
6. Synano
Wat: computerkoeling
Wie: Alexander Korobko, Marina Belitskaya, Sana Fateh, Bart Warmerdam
Naarmate computers compacter worden, met meer transistors per vierkante centimeter dan ooit, neemt de behoefte aan slimme koeling toe. Synano levert een koelingsmiddel op basis van nanodeeltjes, die warmte sneller afvoeren dan bestaande koelvloeistoffen. Wat weer ruimte biedt voor nog kleinere en efficiëntere apparatuur.
7. Phoenix Bone Tech (PBT)
Wat: botimplantaten die oplossen in het lichaam
Wie: Sina NaddafDezfuli, Arie Kraaijeveld
Phoenix Bone Tech maakt – als eerste Nederlandse medtech-startup – in het lichaam oplosbare botimplantaten. De truc is het gebruik van een composiet van magnesium, die na een operatie vanzelf verandert in bot. Dat scheelt een tweede operatie en verkleint de kans op het falen van een implantaat.
8. Praxa sense
Wat: hartritmesensor
Wie: Liselotte Stolk, Leonard Moonen
Hartritmestoornissen worden vaak (te) laat ontdekt, en zijn doorgaans lastig te herkennen. Praxa Sense werkt aan een kleine sensor, die een patiënt op zijn arm draagt. De sensor helpt bij het vaststellen van een eerste diagnose. Praxa Sense zoekt momenteel naar artsen die mee willen denken bij het verder ontwikkelen van het product.
Foto: Yes!Delft