Van ‘t Noordende trad in april toe als venture partner bij Keadyn. Die investeerder participeert onder meer in Bird Control Group, de vogelverjagende startup van Steinar Henskes, en nam onlangs een belang in mobiel marketing-platform Notificare. Afgelopen december beleefde het fonds een succesvolle exit toen kamerverhuur-startup Nestpick werd verkocht aan Rocket Internet.
Zie ook: Rocket Internet lijft Nederlandse ‘Airbnb’ voor huurders Nestpick in
Als het op het huidige investeerders aankomt ziet Keadyn “een soort gezapigheid”. “Er is nu geld genoeg, maar wat is hun toegevoegde waarde?”
“De manier waarop een vc (venture capitalist, red.) zich positioneert richting startups is niet meer van deze tijd”, zegt Van ‘t Noordende. “Missie en gedrevenheid” ontbreken volgens hem. “Ik kan niet voor iedereen spreken, maar waar is de aansluiting met de markt?” Hij pleit ervoor dat investeerders vaker pitchen voor ondernemers. “Waarom zou een startup ons geld willen aannemen?”
Reverse pitching
Van ‘t Noordende was, voordat hij bij Keadyn belandde, onder meer medeorganisator van een conferentie van vc-netwerk Capital on Stage, dat ‘reverse pitching’ al in de praktijk brengt. Tijdens een conferentie in Londen werden investeerders op het podium gezet om hun verhaal te doen, maar uiteindelijk waren hun verhalen vooral “eenheidsworst, “er valt amper iets te kiezen”.
Er is volgens de investeerder nog te weinig smart capital. Van ‘t Noordende: “Als je de factor geld wegneemt en de voorwaarden zijn helder, dan zou de aandacht moeten uitgaan naar het team achter de investering.” (Eerlijk is eerlijk, die pitch lijkt ook op die van Peak, dat woensdag een all star-fonds lanceerde met ondernemende investeerders.)
Fun
En “de fun moet terug in fundraising”, zegt hij. “Fundraising sucks momenteel. Enerzijds omdat het in het begin helemaal niet duidelijk is wie de spelers zijn, hoeveel kapitaal ze überhaupt ter beschikking hebben en omdat de voorwaarden niet transparant zijn. Zo kom je in de preseed- en seed-fase iedere keer in een onbekend spel.”
En investeerders hebben volgens Van ‘t Noordende zo een oneerlijke voorsprong op ondernemers. Daar wil Keadyn meer een “level playing field” van maken. Bijvoorbeeld door een termsheet te maken die bestaat uit 5 overzichtelijke punten. Op die manier kun je 6 weken spenderen aan het bouwen aan een onderneming, in plaats van het onderhandelen over voorwaarden. Keadyn kijkt daarbij met een schuin oog naar onder meer Kima Ventures, waar wordt gezegd ‘dit is het bedrag, en dit zijn de voorwaarden’.
Zie ook: Zo leg je in 5 minuten een converteerbare lening vast
Meerwaarde
Vanaf een bepaald bedrag is een investeerder vooral geldschieter, maar bij de bedragen tot een half miljoen euro, daar kun je volgens Van ‘t Noordende echt meerwaarde bieden. Hij wijst op een voorbeeld als Project A Ventures, dat zich behalve als geldschieter ook profileert als een soort accelerator. Keadyn gaat ook die kant op.
Zo is Keadyn nu bezig met een het inrichten van een fast growth acceleration-programma. Daarbij wordt het team van oprichters na de investering in een korte tijd klaargestoomd door een selecte groep van experts, met een focus op strategie, it, business intelligence en performance marketing.
Als startup kun je bij Keadyn kiezen uit “een waslijst van diensten”, zoals op het gebied van marketing, it en juridische zaken. “En we stellen een groep van 50 mensen samen van growthhackers, business developers en techneuten. We maken nu de voorselectie, straks hebben we een poule van supertalenten, als een soort plug&play-dienst. Dit laten we zo goed mogelijk aansluiten op de wensen van het team.”
Selectief
Hoewel Keadyn zo aanschurkt tegen bestaande accelerators, ziet Van ‘t Noordende zijn fonds als een “nog selectievere club”. “Accelerators zijn vooral gestoeld op vrijwilligers. Die mentoren zijn niet altijd de allerbeste, de poule mag wel wat strakker.”
Keadyn is op dit moment bezig met een aantal deals die waarschijnlijk de komende weken gaan vallen. Het komende jaar komen daar nog eens 8 tot 12 deals bij. Van ‘t Noordende staat alvast te popelen. “Mijn persoonlijke doel is om met heel veel plezier en met enthousiaste teams te werken aan de versnelling van hun bedrijf.”