1. CPB-prognose 2014 schetst somber beeld economie
Nederland moet het komende jaar een halve procent op koopkracht inleveren. De economie groeit slechts met een halve procent en het aantal werklozen loopt op tot 685.000. Deze droevige prognose komt naar voren in de Macro-economische Verkenning van het Centraal Planbureau. Het kabinet zou de voorspellingen op Prinsjesdag openbaren, maar die lekten voortijdig uit via RTL Nieuws. De oppositiepartijen D’66, GroenLinks, CDA en PVV uiten felle kritiek op de extra 6 miljard euro die Rutte II in 2014 wil bezuinigen. De extra lasten op werken en ondernemen zouden de groei van de economie onnodig afvlakken. De verkenning van het CPB toont volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW ‘geen nieuw beeld’.
2. Lastenstijging van 2,25 miljard euro voor bedrijfsleven
Uit het uitgelekte rapport van het CPB blijkt dat de belastingen en premies in 2014 met 8,5 miljard euro stijgen. Daarvan komt 2,25 miljard euro op het bordje van de 1,2 miljoen werkgevers in Nederland. 6 miljard euro moet worden bijgelegd door de 16 miljoen burgers in het land. Bedrijven krijgen onder meer te maken met hogere premies voor de werklozenwet en een ‘resolutieheffing’ van 1 miljard euro vanwege het nationaliseren van de SNS Bank.
Van de totale lastenverzwaring komt 3 miljard euro van het extra pakket van 6 miljard euro aan maatregelen die het kabinet neemt. De rest is een doorvoering van eerdere besluiten. Zo lopen voor bedrijven de voordelen af van aanpassing van de verliesrekening over verliezen in 2011. In maart 2014 gaat het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor renovatie weer naar 21 procent.
3. Wilders: ‘Bedrijfsleven naar de knoppen zonder lastenverlichting’
Volgens PVV-leider Geert Wilders zou verlaging van de btw en de accijnzen een deel van de problemen van de Nederlandse economie oplossen. In het pamflet ‘Bedankt Mark’ pleit hij ervoor dat deze minstens een procentpunt lager moeten liggen dan de buurlanden België en Duitsland. “Als we niet de lasten verlichten gaat ons hele bedrijfsleven naar de knoppen. Dan gaan mensen massaal tanken in België en boodschappen doen in Duitsland.” Volgens Wilders leert Rutte niet van zijn fouten. “Hij belast de burger en bezuinigt niet waar hij moet bezuinigen. Hij gaat door, als een autist, op een fout ingeslagen weg.”
4. Minister Ploumen maakt geen indruk op ondernemers
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) komt te weinig op voor het belang van internationaal opererende mkb-ondernemers. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieel Dagblad. Ploumen zou geen problemen oplossen waar ondernemers in het buitenland tegenaan lopen, zoals bureaucratie. Geïnterviewden wijten dat aan de sociaal-democratische achtergrond van de PvdA-minister. Zo wordt onder meer gezegd dat ze ‘meer passie voor hulp dan handel heeft’. Ook zou het haar ontbreken aan ondernemerservaring.
5. ‘Blackberry wordt in stukken geknipt’
De kans groeit dat het noodlijdende Canadese technologiebedrijf Blackberry, tot begin dit jaar bekend als Research in Motion, in stukken geknipt wordt. Investeerders hebben alleen interesse in bepaalde bedrijfsonderdelen. Jammer voor ondernemer en oprichter Mike Lazaradis, of juist niet? Blackberry zou in totaal 5 miljard dollar waard zijn, maar in de ogen van analisten zijn de losse onderdelen bij elkaar opgeteld meer waard. Zo zou het berichtensysteem 3 tot 4,5 miljard dollar waard zijn, de verzameling patenten tussen de 2 en 3 miljard en is er 3,1 miljard aan cash en investeringen. De smartphone-divisie, ooit het vlaggenschip, zou geen waarde meer hebben.
6. 25-onder-de-25 startup WE CANTEEN bedient ABN Amro
Voormalig 25-onder-de-25 startup WE CANTEEN heeft de groei erin zitten. In een portret op NUzakelijk geven oprichtsters Charlotte van Leeuwen en Maaike de Reuver aan dat ze ABN Amro als klant hebben binnen gehaald. Droom van de vrouwen is dat ze een food court met verschillende kleine horeca bij universiteiten en bedrijven mogen opzetten. Die moet de huidige kantines vervangen. De Reuver en Van Leeuwen hebben inmiddels een bestand opgebouwd van meer dan honderd lokale horeca waar ze een beroep op kunnen doen voor de catering. Elke week komen daar nog eens drie bij. Food courts zijn nog niet gerealiseerd, tot nu toe moet WE CANTEEN het vooral hebben van tijdelijke standplaatsen bij conferenties.
7. En dan dit: Nederlandse ex-Google-developer start kunstmarktplaats
Ondernemer Tobias Boonstoppel heeft op congres TechCrunch Disrupt in San Francisco de site Curiator gelanceerd. Dat is een sociale marktplaats die een brug slaat tussen jonge, opkomende kunstenaars en verzamelaars. Een kunstenaar kan zijn werk aanbieden of delen met gelijkgestemden. De catalogus bevat ruim tienduizend werken, afkomstig van meer dan 3700 kunstenaars. Boonstoppel programmeerde de afgelopen zes jaar in New York bij Google Maps en Google Research. Samen met zijn Vlaamse compagnon Moenen Erbuer bouwde hij eerder didyouwatchporn.com, dat browsergeschiedenis kan controleren op pornografisch materiaal.
Tot zover de Sprout update van maandag 16 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.