Dit is wat feitelijk gebeurd is met Lehman, Bear Sterns en Fortis. Ook de crash van ’87 is mede veroorzaakt door de computergestuurde aandelenhandel, die rond die tijd voor het eerst zijn intrede deed. Later zijn er maatregelen genomen door een aantal buffers in te bouwen in het handelsysteem.
Niet iedereen is het eens met deze stelling, gezien een aantal reacties op mijn vorige column. Dat is op zich niet verbazingwekkend, want als in Nederland twee mensen het met elkaar eens zijn heb je een nieuwe religie of een nieuwe politieke partij.
Ninja-leningen
Natuurlijk liggen de echte oorzaken van een financiële crisis dieper. In dit geval de onverantwoordelijke kredietverstrekking in de VS, die geleid heeft tot een enorme huizenbubble. Volgens de deskundigen werd, op het hoogtepunt van de bubble, bijna veertig procent van de door Amerikanen gekochte huizen voor speculatieve beleggingsdoeleinden gebruikt, en niet om in te wonen!
In zeven jaar tijd, van 2000 tot 2007, is de huizenmarkt tachtig procent in waarde toegenomen. Berucht zijn de zogenaamde ‘Ninja-leningen’, leningen die verstrekt zijn aan mensen met ‘No Income, No Job, No Assets‘. Als het niet zo ernstig was, zou het lachwekkend zijn. het is echter de snelheid waarmee de markten gereageerd hebben op deze situatie en het vertrouwen in de financiële sectorverdampt is, die de wereld zo overdonderd heeft.
De crisis bezweren
Dit is de eerste financiële crisis die zich in het internettijdperk afspeelt, en mijns inziens biedt dezelfde informatietechnologie ook kansen om de crisis te bezweren. Er zijn drie cruciale issues die de crisis onder controle kunnen brengen: 1) Banken die gered zijn met ons belastinggeld dienen door te gaan met het verstrekken van kredieten. 2) Het bedrijfsleven en consumenten moeten vertrouwen herwinnen in het financiële systeem en de economie, waardoor ze doorgaan met handelen, investeren en consumeren. 3) Overheden dienen te investeren in infrastructuur, wegen, breedband en vooral duurzame energie zoals wind en zonneparken. Obama heeft zojuist aangekondigd om daar honderden miljarden in te investeren.
Consumenten en ondernemers kunnen middels het internet een platform creëren om druk uit te oefenen op overheden en banken. Topeconomen en topondernemers kunnen er realistische en constructieve informatie en tips verstrekken over de crisis.
Consumenten wereldwijd kunnen er een bijdrage doen door elkaar niet de put in te praten, maar op vriendelijke doch dringende wijze banken en overheden te manen hun zuur verdiende belastingcenten weer terug in de economie te pompen. Deze activiteiten kunnen vertrouwen herstellen, en consumenten en ondernemers het gevoel geven dat we met zijn allen iets kunnen doen om de crisis te bezweren.
Henk Keilman (54) is venture capitalist en investeerder. Als oprichter van Holland Trust en RIG Investments investeerde hij zowel in start-ups als in grote bedrijven, zoals het Amerikaanse modehuis Gloria Vanderbilt en telecombedrijf NetSource. Tegenwoordig ligt zijn interesse vooral bij investeren in technologie, media, duurzame energie, producten en mensen. Hij is tevens te zien in het tv-programma Dragon’s Den.