Winkelmand

No products in the cart.

Stap Van Olphen naar SNS ‘geschenk uit de hemel’

Stap Van Olphen naar SNS ‘geschenk uit de hemel’
Je leest nu: Stap Van Olphen naar SNS ‘geschenk uit de hemel’

Winst Ahold omlaag, ceo verliest efficiëntie en Van Olphen naar SNS 'geschenk uit hemel'. Dit is de business uit het nieuws.

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

1. Eenmalige lasten drukken winst Ahold

Supermarktconcern Ahold heeft een aardig vierde kwartaal gedraaid, maar door eenmalige lasten vertaalt zich dat niet door naar de winst. Dat blijkt vanmorgen bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal. Extra pensioenkosten in de VS, een eenmalige afboeking op software bij de Amerikaanse activiteiten, afschrijvingen op de activiteiten in Slowakije en een belastingafdracht in Zweden, drukten de resultaten. In het belangrijke vierde kwartaal wist Ahold wel de omzet te verhogen met 7,5 procent tot 7,8 miljard euro. Maar onder de streep hield de kruidenier 158 miljoen euro over, tegen 270 miljoen vorig jaar. Ahold-topman Dick Boer blijft voorzichtig met zijn verwachtingen over 2013 en borduurt verder voort op de ingezette groeistrategie.

2. Stap Van Olphen naar SNS 'geschenk uit de hemel'

Heeft de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen zich opgeofferd door naar SNS Reaal te gaan, of stond hij bij zijn vorige werkgever Achmea al bij de uitgang? Die vraag beantwoordt het Financieele Dagblad vanmorgen. De krant concludeert op basis van de persconferentie gisteren bij Achmea naar aanleiding van de kwartaalcijfers, dat Van Olphen al enkele maanden bij de uitgang van de verzekeraar in Zeist klaarstond om elders aan de slag te gaan. In goede jaren had Van Olphen waarschijnlijk snel in de financiële sector weer een baan kunnen krijgen met een salaris van anderhalf miljoen euro, aldus het FD. Maar het is crisis bij de banken en verzekeraars. Banen liggen niet voor het oprapen, en al helemaal geen banen in de ‘miljoen plus’-categorie. Daar komt bij dat Van Olphen de ambitie had om topbestuurder te worden. Bij Achmea leek dat er niet in te zitten. En dus is leiderschap bij SNS Reaal volgens het Financieele Dagblad voor hem misschien geen opoffering, maar een geschenk uit de hemel. De stap van Van Olphen naar het genationaliseerde SNS, waar hij een salaris van 550.000 euro ontvangt, deed met name veel stof opwaaien vanwege het hoge loon dat de overheid hem betaalt. Lees ook:

3. EU grijpt in bij bonussen bankiers

Europa gaat zich steviger bemoeien met bankiersbonussen. Vannacht werd bekend dat de bonus vanaf volgend jaar nog maximaal één jaarsalaris mag bedragen. Aandeelhouders mogen bankiersbonussen nog wel verdubbelen. EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten hierover woensdagnacht eindelijk een akkoord, meldde de CDA-fractie aan De Financiële Telegraaf. Europa stelt ook strengere kapitaaleisen aan banken. De regels gelden vanaf 2014 voor alle circa 8.300 banken in de Europese Unie. Aan de deal gingen tien maanden van moeizame onderhandelingen vooraf, waarbij vooral Groot-Brittannië met zijn grote financiële sector dwars lag.

4. Imtech stopt met overnames

Technisch dienstverlener Imtech, dat in Polen en Duitsland zwaar in de problemen zit, zal dit en volgend jaar geen nieuwe overnames aangaan. "We hebben tijd nodig om het eigen huis op orde te brengen", zegt de nieuwe topman Gerard van de Aast. Het bedrijf zal ook niet vasthouden aan het omzetdoel van 8 miljard euro in 2015. De strategiewijziging bleek tijdens een persconferentie woensdagmiddag over financiële problemen in Duitsland en Polen en mogelijke fraude in Polen. Die problemen zijn groter dan verwacht. Om geld vrij te maken, gaat Imtech een claimemissie doen van 500 miljoen euro. Lees ook:

5. Vertrouwen in Groupon daalt verder

Net als de cijfers van Groupon in het vierde kwartaal, neemt ook het vertrouwen in de bonnensite een duikvlucht. Het internetbedrijf kwam uit op een verlies van 81,1 miljoen dollar, tegen 65,4 miljoen dollar een jaar eerder. Op de beurs duikelde de koers met bijna 25 procent. De omzet steeg wel met bijna 30 procent tot 638 miljoen dollar, maar daar moest het bedrijf de aanbieders op zijn site een aardige prijs voor betalen. Zij krijgen bij nieuwe deals een hoger deel van de opbrengst. Analisten maken zich vooral zorgen over de verdere schaalbaarheid van het bedrijf.

6. Nieuwe categorie Apple-producten op komst

Apple komt met nieuwe categorieën producten. Dat heeft topman Tim Cook bekend gemaakt in een toespraak voor aandeelhouders. Veel meer informatie geeft hij niet, de aankondiging is met name een reactie op de kritiek van analisten en medeoprichter Steve Wozniak dat Apple onvoldoende vernieuwt. In de markt neemt de roep op nieuwe baanbrekende producten toe. Zoals bijvoorbeeld een alles verbindende Apple tv. Ook wordt al een tijdje gespeculeerd over de komst van een slim Apple horloge.

7. Zweden op hun 75ste met pensioen?

Ook in Zweden wordt volop gediscussieerd over het verhogen van de pensioenleeftijd. En daar gaan ze een tandje verder dan bij ons. De overheid overweegt de pensioenleeftijd op te trekken tot 75. Het zal nog even duren voor het zover is, voor nu willen de Zweden in elk geval de bevolking de kans geven door te werken tot hun 69ste, in plaats van zoals nu mogelijk is tot 67. Ook wil de overheid het recht om eerder te stoppen doortrekken naar het 63ste levensjaar, in plaats van het huidige 61.  

8. Heijmans in mineur

Overheidsbezuinigingen, het wankele consumentenvertrouwen, de matige arbeidsmarkt en de lage investeringsbereidheid bij klanten dit jaar leiden tot een verdere afname van de markt en de marges. Bouwer Heijmans heeft het niet makkelijk, bestuursvoorzitter Bert van der Els noemt de situatie op de woningmarkt 'dramatisch'. Met dank aan de eigen financiële soliditeit ziet hij 2013 desondanks 'met vertrouwen' tegemoet. Dat laatste klinkt mooi, maar intussen ziet het bedrijf in 2012 de orderportefeuille krimpen, de verliezen verder oplopen en wordt een verdere reorganisatie niet uitgesloten. De omzet van de vastgoedtak liep in 2012 sterk terug, en bijna 100 miljoen euro moest worden afgeschreven op de vastgoedportefeuille en andere bezittingen. Dat maakte Heijmans vandaag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Heijmans boekte in 2012 een nettoverlies van 89 miljoen euro. Een ruime verdubbeling van het verlies ten opzichte van 2011, toen de bouwer 38 miljoen euro in het rood zakte.

9. Getal van de dag: 59

59 dagen. Zoveel langer moet een vrouw in de Europese Unie werken om op hetzelfde salaris uit te komen als een man. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Vrouwen verdienen gemiddeld per uur 16,2 procent minder dan mannen. De loonkloof is ten opzichte van vorig jaar wel iets verkleind, omdat de salarissen van mannen iets omlaag zijn gegaan. De Europese Commissie probeert de ongelijkheid van vrouwen op de arbeidsmarkt al jaren onder de aandacht te brengen. Vandaag, 28 februari – de 59e dag van het jaar – is daarom uitgeroepen tot Europese Dag voor Gelijke Beloning. Vorig jaar besloeg de loonkloof 61 dagen, en viel de dag voor gelijke beloning op 2 maart, in 2011 was het 64 dagen en werd de dag dus op 5 maart gehouden. 

10. De koffieautomaat: Ceo verliest na paar jaar efficiëntie

De gemiddelde optimale ambtstermijn van een ceo? Niet langer dan 4,8 jaar. Dat schrijft de Belgsiche zakensite Express op basis van Amerikaans onderzoek. De onderzoekers bestudeerden de prestaties van 356 Amerikaanse bedrijven en concluderen onder meer dat ceo's na 4,8 jaar eerder gaan focussen op het vermijden van verliezen dan op het nastreven van winsten. En die verschuiving van focus maakt het bedrijf zakelijk minder scherp. Wel zijn topbestuuders die langer op hun plaats blijven zitten duidelijk beter in het onderhouden van goede relaties met hun werknemers.

  • Hoe je waarde blijft toevoegen? Lees er alles over in het dossier Waarde
     

Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren

 

Nieuwsbrief MT

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief