SNS genationaliseerd, minder pensioen en meer belasting voor waardeloos huis. Dit is de business uit het nieuws van nu.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Staat nationaliseert SNS Reaal, huidige top vertrekt
SNS Reaal wordt volledig genationaliseerd. Het kost de staat 3,7 miljard euro. Dat heeft Minister Dijsselbloem van Financiën om half negen vanochtend aangekondigd in een persconferentie, samen met directeur Toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank. Private oplossingen, waar eerder nog over werd gespeculeerd, zouden zich vertalen in "een onaanvaardbaar groot financieel risico voor de Staat der Nederlanden", zo wordt gemeld in een document dat voorafgaand aan de persconferentie werd gepubliceerd. De Minister van Financiën heeft, na raadpleging van De Nederlandsche Bank en in overeenstemming met de Minister-President, besloten tot onteigening.
Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS Reaal. Zij willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor de nationalisatie, zo meldt de bank in een persbericht. "Betrokkenen staan de gekozen oplossingsrichting niet voor, maar respecteren de keuze van het Ministerie van Financiën." Gerard van Olphen, nu nog cfo bij Achmea, wordt per direct de nieuwe ceo van SNS Reaal.
De redding kost de staat direct 3,7 miljard euro. De kosten bestaan uit 2,2 miljard euro aan nieuwe kapitaalinjecties, 0,8 miljard euro als afschrijving van de eerdere steun en 0,7 miljard euro voor het op afstand plaatsen van het vastgoed. Private partijen die bewust een risico hebben gelopen, moeten meebetalen, aldus Dijsselbloem. Aandeelhouders en ook achtergestelde crediteuren worden onteigend. Zo dragen zij 1 miljard euro bij aan de nationalisatie. Banken moeten ook meebetalen via een bankenheffing van 1 miljard per bank. De handel in het aandeel SNS Reaal is inmiddels opgeschort.
Dijsselbloem: 'Anders was SNS Reaal failliet gegaan'
Dijsselbloem: "SNS Reaal is volledig in handen gekomen van de staat. Ik heb de bank op basis van de Interventiewet genationaliseerd. Het is een onvermijdeijke stap. Afgelopen tijd heb ik alle private en publiek private mogelijkheden bestudeerd. SNS Reaal had tot gisteravond 6 uur de tijd om met een oplossing te komen. Ik heb moeten constateren dat er geen acceptabele totaaloplossing is. Zonder ingrijpen zou de bank onherroepelijk failliet zijn gegaan." Later tijdens de persconferentie zei Dijsselbloem: "Laat een ding duidelijk zijn: een herhaling van wat we vandaag hebben moeten doen, moet in de toekomst worden voorkomen."
Sijbrand van DNB vervolgde daarna: "Grote zekerheid voor de Nederlandse financiele markten is weggenomen." Sijbrand meldde dat hij niet tevreden was met de situatie, maar dat er geen andere optie mogelijk was. Over de aankoop van vastgoedtak Property Finance, waardoor SNS Reaal in de problemen kwam, zei Sijbrand: "Nu zouden we zo'n transactie niet meer goedkeuren." Lees ook wat MT-redacteur Arjan Zweers eerder deze week schreef over voormalig SNS Reaal-ceo Sjoerd van Keulen:
2. Sterke start industrie
2013 is veelbelovend begonnen voor de Nederlandse industrie. De inkoopmanagersindex (PMI) steeg van 49,6 in december naar 50,2 in januari. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI), die de vinger aan de pols houdt van de industriële bedrijvigheid. Het was de tweede maand op rij dat de PMI steeg en de grootste toename sinds juni 2011. ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder steeg de index met 1,2 punten. Ondanks de positieve PMI waarde daalde het aantal orders opnieuw, als gevolg van de zwakke binnenlandse vraag. Het was de zevende maand op rij dat de exportcijfers stegen. Een PMI onder de 50 geeft krimp aan, daarboven is sprake van groei.
Lees ook: Nederland een kenniseconomie?
3. Pensioenfondsen gaan korten
Drie grote pensioenfondsen ABP, PME en PMT gaan in april op hun pensioenen korten. Dat blijkt uit cijfers van de pensioenfondsen die vandaag naar buiten zijn gekomen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis gaan Nederlandse pensioenfondsen. ABP gaat zelfs twee keer een korting doorvoeren. Per april 0,5 procent en volgend jaar 1,6 procent. De metaalfondsen voeren hogere kortingen door. Bij PME zou dat gaan om 5,1 procent. Bij PMT is dat 6,3 procent.
4. Nog wekelijks klachten over DSB
De curatoren van de in 2009 op de fles gegane DSB Bank ontvangen nog steeds nieuwe klachten. Wekelijks komen er zo'n 60 tot 110 bij, staat donderdag in een voortgangsverslag. In totaal zijn al bijna 24.000 klachten binnengekomen. Het betreft zowel claims inzake polissen en effectenproducten als claims naar aanleiding van te hoge leningen. De afwikkeling hiervan is nog in volle gang. DSB Bank heeft bij haar klanten daarnaast nog steeds ongeveer 112.000 leningen uitstaan voor een totaalbedrag van ruim 5 miljard euro. Ook werken er nog 165 werknemers en 86 zzp'ers. In 2009 waren dat er ongeveer 1900. Voor zover de curatoren bekend, heeft ruim 90 procent van de oud-werknemers van DSB een nieuwe functie gevonden.
5. Groeiprofiel Apple, Google en Amazon verschilt
Dat Microsoft, Apple, Google, Facebook en Amazon een onderlinge titanenstrijd voeren, mag nauwelijks meer nieuws heten. Maar het groeiprofiel van de vijf techtoppers loopt sterk uiteen. Op de beurs is Apple veruit de grootste met een marktwaarde van 429 miljard dollar, terwijl sociaal netwerk Facebook 'slechts' een waarde van 67 miljard dollar krijgt toegekend door beleggers. De absolute beurswaarde zegt op zich echter weinig over de kracht van bedrijven. Beleggers kijken daarvoor ruwweg naar twee zaken: de winstmarges en de groeiperspectieven, meldt Z24. Aan het ene uiterste van het spectrum zitten twee bedrijven die teren op extreem goed verkopende producten, waar ze hoge winstmarges op halen. Microsoft is dominant op de traditionele pc, met Windows en Office, Apple verkoopt op zijn beurt meer iPads en iPhones dan ooit tevoren. Het zijn winstmachines die geweldig draaien op bekende producten, maar waarvan niet verwacht wordt dat ze verrassen met nieuwe groeipareltjes. Op wie nou uw geld te zetten? Gemeten naar koers-winstverhouding blinken er twee uit: Facebook en Amazon. T'is maar dat u het weet.
6. Heineken lijft Thaise tijger volledig in
Heineken heeft 99,63 procent van de aandelen Asia Pacific Breweries (APB) in handen. Dat meldde de bierbrouwer donderdag na afloop van de biedingstermijn. Heineken start nu een uitrookprocedure om de aandelen APB die niet zijn aangemeld in bezit te krijgen. Heineken kreeg APB eind vorig jaar na een verhitte biedingsstrijd met Thai Beverage voor circa 4 miljard euro in handen.
Lees ook: Reconstructie van een hete bierherfst
7. VS wil overname Corona door InBev voorkomen
Amerikaanse autoriteiten hebben gister een rechtszaak aangespannen om de volledige overname van de Mexicaanse bierbrouwer Grupo Modelo door branchegenootAnheuser Busch-InBev te voorkomen. Die overname zou slecht zijn voor de concurrentie en zou zorgen voor hogere bierprijzen op de Amerikaanse markt. AB-InBev, het moederbedrijf van merken als Budweiser en Stella Artois, maakte eind juni vorig jaar bekend zo'n 20 miljard dollar (circa 15 miljard euro) over te hebben voor de 50 procent van de aandelen Grupo Modelo, die het nog niet bezit. Door de overname zou het Belgisch-Braziliaanse concern onder meer eigenaar worden van Corona, een van de bestverkopende biermerken in de VS.Met de rechtszaak wil het Amerikaanse ministerie van Justitie voorkomen dat de concurrentie tussen de bieren van Grupo Modelo en AB-InBev in de VS verdwijnt.
8. Go East
Wie nog handel wil maken, gaat naar China, Zuid Korea, Thailand, Peru of Tsjechie. Volgens BusinessWeek vormen zij de belangrijkste Emerging Markets. Opvallend aan de top 20 is dat het bijna allemaal landen zijn die oostwaarts van ons liggen. Met een aantal Oost Europese kandidaten als Hongerije en Tsjechie, maar voornamelijk Aziatische.
9. Getal van de dag: 618 miljoen
Het aantal gebruikers dat Facebook dagelijks op de smartphone bezoekt, is voor het eerst groter dan het aantal dagelijkse bezoeken via een desktopcomputer. Dat is een van de opmerkelijkste conclusies uit de gisteren gepresenteerde kwartaalcijfers van het sociale netwerk. Oprichter Mark Zuckerberg grijpt de cijfers aan om de 'mythe' dat Facebook niet aan mobiel zou kunnen verdienen, de wereld uit te helpen. In totaal zijn er op Facebook nu dagelijks 618 miljoen gebruikers actief. Dat is een groei van 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Het afgelopen kwartaal maakte mobiel 23 procent van de totale omzet uit, terwijl dat een kwartaal eerder nog 13 procent was. Wereldwijd gebruiken 157 miljoen mensen Facebook zelfs alleen op mobiele apparaten.
10. De koffieautomaat: Meer belasting voor waardeloos huis
Terwijl de huizenprijzen blijven zakken, gaat de gemeentelijke OZB-belasting met gemiddeld 7,6 procent omhoog. Dat blijkt uit een onderzoek bij 292 gemeenten. Bijna zestig gemeenten zadelen hun inwoners op met een plus van minstens 10 procent en er zijn uitschieters van zelfs 100 procent, aldus juridisch dienstverlener WOZ-specialisten. Bij veel Nederlanders ploft dezer dagen de gemeentelijke ozb-beschikking op de deurmat. Het tarief dat een gemeente hanteert, is belangrijk voor de hoogte van de ozb. Dat wordt namelijk vermenigvuldigd met de waarde die de gemeente op het huis heeft geplakt, de zogeheten woz-waarde.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.