Beleggingsfondsen doen het vaak goed – jammer alleen dat ze zo duur zijn. Er is hoop: de kickback staat ter discussie. Weg ermee!
Indextrackers veroveren de wereld. Geen wonder. Met hun getrouwe imitatie van uiteenlopende indices zijn zij volstrekt transparant en lekker goedkoop. Een tracker op de AEX zal jaarlijks niet meer kosten dan 0,3 procent van het ingelegde vermogen. Interessant, vooral voor de particulier met een uitgesproken visie op de financiële markten. Want je moet natuurlijk wel een idee hebben wanneer welke indices kansrijk zijn. Wie lust noch tijd heeft om bovenop het nieuws te zitten, zal zich toch liever op de professional verlaten. Bijvoorbeeld de beheerder van een wereldwijd aandelenfonds. Die beperkt het risico met een gespreide portefeuille en kan tijdig switchen als zich nieuwe inzichten voordoen.
Jammer alleen dat beleggingsfondsen de laatste jaren zo godsonmogelijk duur zijn geworden. En die hoge – soms verstopte – kosten gaan direct af van het rendement. Dat is vooral pijnlijk in magere tijden.
Beleggersspreekbuis de VEB becijferde dat een doorsnee aandelenfonds jaarlijks grofweg 2 procent in rekening brengt. Dat is inclusief de transactiekosten die een beheerder maakt voor switches in de portefeuille, een getal dat ontbreekt in de gerapporteerde kostenratio. Aangenomen dat je op langere termijn een rendement op aandelen boekt van zo’n 8 procent per jaar, ben je dus al een kwart kwijt aan kosten. Maar er is hoop. De kickback, de beloning die de intermediair opstrijkt voor de verkoop van een beleggingsfonds, ligt onder vuur. De aanbieder betaalt die kosten, maar berekent ze door aan de belegger. Vrij impliciet: zij worden verwerkt in de – jaarlijkse! – beheervergoeding. En het gaat niet om een fooi, maar doorgaans om de helft van de beheervergoeding. Voor het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds komt dat neer op zo’n 0,75 procent per jaar. Beleggers en aanbieders willen er graag vanaf. En nu ook toezichthouder AFM werk ervan maakt, is het heel goed mogelijk dat de kickback er over pakweg een jaar wordt uitgeschopt. Tegen die tijd toch maar weer eens nadenken over beleggingsfondsen. Mits je afziet van advies – dat zal dan vermoedelijk wel wat gaan kosten – zullen zij beduidend beter renderen.
Lizanne Schipper schrijft over personal finance. [email protected]
> Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online