Regelmatig schrijf ik over het concurrentiebeding. Dit komt omdat dit fenomeen managers altijd kopzorgen geeft. Het concurrentiebeding verbiedt een werknemer elders hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen.
Dan heb je nog het relatiebeding. Dit verbiedt de werknemer te werken voor (meestal nader aangeduide) relaties. Beide bedingen worden arbeidsbelemmerende bepalingen genoemd. De wet zegt niets over het relatiebeding, maar men gaat er vanuit dat deze op een hoop gegooid kan worden met een concurrentiebeding. Het relatiebeding moet, net als het concurrentiebeding, volgens de wet schriftelijk worden overeengekomen met een meerderjarige werknemer.
Terecht bevestigde de kantonrechter in Alphen aan de Rijn onlangs dat een concurrentiebeding gelijk is aan een relatiebeding. In die zaak had een bedrijf in een schriftelijke regeling over ontslag uitdrukkelijk het concurrentiebeding laten vervallen. Toen de werknemer bij een concurrent in dienst trad (dat mocht) en er met relaties van zijn vorige baas vandoor ging, zag die grond om een boete te vorderen. Dat mislukte. Waarom? Omdat de baas de werknemer onvoorwaardelijk had ontslagen uit het concurrentiebeding, wat gelijk te stellen was met een relatiebeding. Hoe had dit beter gekund? Heel simpel eigenlijk. Bij de afspraak waarin de werknemer wordt ontslagen uit zijn concurrentiebeding, spreekt u gelijk op papier af dat bepaalde relaties niet benaderbaar mogen worden.
Marcus Draaisma is advocaat arbeidsrecht en partner Palthe Oberman Advocaten, arbeidsrecht specialisten