Op de beurs blijft het oppassen. Zeker voor fondsen die gouden bergen beloven, en waarvan de eigendomsstructuur op z’n best schimmig te noemen is.
Neem MEI (Middle Europe Investments), een combinatie van drie aandelenfondsen (het Tsjechië en Slowakije Fonds, het Roemenië en Bulgarije Fonds en het Rusland Midcap Fonds) en het vastgoedfonds MEI Real Estate. Sinds september 2008 zijn deze fondsen vrijwel continu gesloten voor toe- en uittreders. Oorzaak is vooral de financiële crisis. In 2008 krijgt MEI te maken met veel beleggers die hun participaties willen verkopen, terwijl aan de andere kant de markten waarop MEI belegt steeds minder liquide blijken. Een funeste combinatie voor een openeindfonds.
De AFM
Onderhuids speelt dan ook nog een bestuurscrisis. De twee bestuurders en tevens grootaandeelhouders leven al jaren in onmin, zo blijkt. Naar aanleiding van het geruzie besluiten de commissarissen hun toezicht te verscherpen. Als zij zien wat bij MEI Fondsenbeheer gebeurt, concluderen ze al snel dat de AFM geïnformeerd moet worden. De beurswaakhond stelt daarop per 5 oktober 2010 een stille curator aan, die erop moet toezien dat de belangen van de fondsdeelnemers adequaat worden gewaarborgd. De twee bestuurders treffen elkaar uiteindelijk voor de Ondernemingskamer. Die besluit niet alleen om de beide bestuurders te schorsen en een bewindvoerder te benoemen, maar ook om het beleid en de gang van zaken vanaf 2006 te onderzoeken.
Een lekker zootje
Het onderzoek richt zich specifiek op de situatie rond vastgoedfonds MEI-Real Estate. De panden zijn in bezit van het fonds dat onder beheer staat van MEI Fondsbeheer, maar worden operationeel beheerd door MEI Property Services, tot 2006 eigendom van Middle Europe Investments NV. Sindsdien is dit beheer in handen van een onderneming die eigendom is van een Cypriotische trust. Welke partij daarachter zit is onduidelijk. Zo is de situatie ontstaan waarin een fondsaanbieder wordt bestuurd door een bewindvoerder en onder toezicht staat van een stille curator. En tegelijkertijd wordt doorgelicht door een onderzoeker. Lekker zooitje.
Jan Maarten Slagter – Volgt als directeur van de VEB de ontwikkelingen van beursgenoteerd Nederland op de voet. Stelt niet alleen misstanden aan de kaak, maar schrijft ook over het sentiment in het bedrijfsleven.
> De columns van Jan Maarten Slagter
> Alle MT columnisten
Lees ook:
- Historisch overzicht van bubbels
- Twitter stijgt nog eens kwart in waarde
- Persoonsgegevens, het nieuwe goud
- Facebook vs Google
-
Het succesverhaal van Hyves