Over heel 2019 gemeten bleek de Nederlandse maakindustrie volop in beweging. Het aantal fusies en overnames lag ruim 12 procent boven het niveau van 2018. Het totale aantal transacties (297) was daarbij nagenoeg gelijk verdeeld over de eerste en tweede helft van het jaar.
Hoewel in de eerste weken van 2020 nog voldoende deals werden gesloten (mede als uitloop van 2019), is er door de huidige onzekerheid rondom het coronavirus van die dynamiek geen sprake meer. Het jaar 2020 zal dan ook een significante afname laten zien in het aantal transacties.
Wat waren volgens adviseurs Martijn Liem en Jaap de Jong van CFI de opvallendste bewegingen in het tweede halfjaar van 2019?
Minder buitenlandse partijen
Waren er in de eerste helft van 2019 nog tal van buitenlandse partijen actief op de Nederlandse markt, over het hele jaar gemeten zwakte het aantal buitenlandse kopers af ten opzichte van het niveau van voorgaande jaren. In het tweede halfjaar was nog slechts een kwart van de kopers van buitenlandse origine.
De buitenlandse kopers díe zich op de Nederlandse markt begaven, kwamen voornamelijk uit de VS, Scandinavië en België. Ook viel de activiteit op van kopers uit het Verenigd Koninkrijk; van invloed van de nakende Brexit was afgelopen jaar nog geen sprake.
Meer financiële kopers
Viel in het eerste halfjaar van 2019 verder nog het toenemende aantal strategische kopers op, in de tweede helft van het jaar nam hun aandeel weer af ten gunste van financiële partijen. Daarmee lag het tweede halfjaar meer in lijn met voorgaande jaren. Onduidelijk is nog wat de afwijking in het eerste halfjaar veroorzaakte.
Koplopers onder de financiële partijen waren Anders Invest (met drie transacties), Smile Invest Management en H2 Equity Partners (beide twee transacties). Bij de strategische kopers was het beeld erg divers.
Hightech: weinig activiteit
Op sectorniveau viel in 2019 om te beginnen het lage aantal deals in de hightechsector op. Wisselden in 2018 nog 27 hightechbedrijven van eigenaar, afgelopen jaar waren dat er nog maar dertien. De oorzaak schuilt waarschijnlijk simpelweg in een afnemend aantal beschikbare targets.
Diverse foodtransacties
Daarnaast viel de activiteit op in de sectoren Consumer Products en Food. Zo nam Hessing (specialist in het snijden en verwerken van groente en fruit) de productlijnen Onion+ en Pepper+ over van Peter CV, specialist in het ontwerpen en ontwikkelen van voedingsmiddelen gebaseerd op ui en paprika.
Diervoederconcern Nutreco versterkte zich met het Portugese Animal Nutrition Business, terwijl Signature Foods (het bedrijf achter onder meer Johma) Topking Fingerfood overnam, de bedenker van het ‘Vlammetje’. Ten slotte nam de Belgische snackfabrikant Beltaste Vanreusel de Nederlandse kroketten- en bitterballenfabrikant Oma Bobs over.
Consolidatie
Bedrijven als Hessing, Nutreco en Signature Foods zijn al enige tijd behoorlijk actief in de foodgerelateerde markt, waarin consolidatie en schaalvergroting momenteel het devies zijn. Veel van deze bedrijven zijn in handen van investeringsmaatschappijen (Nutreco – SHV, Signature Foods – IK Investment Partners, Beltaste Vanreusel – Ergon Capital Partners).
In deze sector viel verder de activiteit van Rabo Corporate Investments op. De investeringstak van de Rabobank (die van oudsher affiniteit heeft met de agrofood-sector) investeerde in het snelgroeiende Kingfish Zeeland, dat wereldwijd vooroploopt in de duurzame productie van de premium vissoort Yellowtail Kingfish.
E-bikes
Ten slotte viel de consolidatie in de fietssector op, waar de stijgende populariteit van e-bikes zich vertaalt in een verhoogde activiteit. Zo versterkte de Pon Bicycle Group zich met Smart Urban Mobility en Urban Arrow, een van de snelst groeiende producenten van elektrische transportfietsen ter wereld.