Management Team koos dit jaar om C.T. Stork te eren tijdens het jaarlijkse Heldendiner voor directieleden uit de maakindustrie. Het diner vond plaats in Hengelo, in de twee jaar geleden in gebruik genomen fabriek van Stork Thermeq. Zestig genodigden, voor het overgrote deel directieleden uit de maakindustrie kwamen om te netwerken, een keer bij Stork te kijken en om een van de grootste industriëlen uit de Nederlandse geschiedenis te eren. Een foto-impressie van een avond vol historie.
Stork Thermeq is sinds 2015 gehuisvest in een fonkelnieuwe fabriek langs het kanaal. Daarvoor werden de ketels en ontgassers nog gebouwd op het oude historische fabrieksterrein in de binnenstad van Hengelo waar het bedrijf 150 jaar gevestigd was.
Stork werd groot met de bouw van stoommachines voor onder meer de textielindustrie in Twente. Later kwamen daar – na onder meer de fusie met Werkspoor uit Amsterdam en Utrecht – ook treinen, trams en scheepsmotoren bij. Door de eeuwen heen heeft het bedrijf veel verschillende dingen gedaan, maar veel activiteiten werden later weer van de hand gedaan zoals Fokker Technologies en de Pluimvlee Slachtmachines (nu Marel). Stork Thermeq is actief in onder meer de bouw, maar ook het onderhoud van ketels, ontbranders en ontgassers, een business die heel dicht ligt bij de oorspronkelijke producten van C. T. Storks Machinefabriek. Daarnaast is het bedrijf ook steeds meer een onderhoudsbedrijf. Zo wordt met behulp van röntgen (foto) de kwaliteit van lassen in zowel nieuwe als bestaande ketels gecontroleerd.
De centrale opslagruimte in de fabriekshal werd voor de gelegenheid omgetoverd in een eetzaal. Op de achtergrond de foto’s van C. T. Stork en een foto van fabrieksarbeiders met de zoon van C. T. Stork ter gelegenheid van de productie van de 3000-ste machine.
Charles Theodorus Stork werd geboren in 1822. Op 13-jarige leeftijd begon hij met het geld van zijn vader te ondernemen. Na verschillende andere bedrijven stichtte hij in 1859 de machinefabriek die de basis zou vormen voor het latere concern. Al snel bleek Twente, ondanks zijn bloeiende textielindustrie, te klein voor de ambities van Stork en ging hij ook machines maken voor de suikerindustrie in Nederlands Indië. Behalve een rasondernemer was hij ook politiek actief. Throbecke, de liberaal die onze grondwet schreef, was een goede kennis. Zelf zat hij ook in de Eerste Kamer. (Foto, buste van C. T. Stork)
Gijs Stork, nazaat van ‘C.T’ en kunsthistoricus, dook uitgebreid in de familiegeschiedenis. Beginnend in de 17e eeuw wanneer de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige familie opvalt door zeer strategisch te trouwen. ‘Men trouwde met telgen uit rijke geslachten’. Gijs ging uitgebreid in op de sociale kant van de familie Stork. Zij zorgden voor woningen – de nu uitermate populaire wijk Tuindorp in Hengelo – scholen, fanfares en voor eeen bedrijfspensioen voor de medewerkers. De drang de arbeiders te verheffen zat er – net als bij de Philipsen in Eindhoven – diep in. ‘Daar is zoveel geld in gestoken, dat het bedrijf het in de jaren dertig extra moeilijk kreeg’.
Financiële problemen waren er vaker. Leden van de derde generatie gaven te veel uit en in de jaren zeventig en tachtig volgden periodes met veel onrust in de vorm van stakingen en ontslagrondes. ‘Het was als jongen voor mij niet altijd gemakkelijk om een Stork te zijn’.
Patric Jansen, bestuurslid en ‘chief legal’ van Stork ging niet alleen uitgebreid in op de historie maar ook op de toekomst van Stork. Stork, nu onderdeel van het Amerikaanse Fluor, streeft ernaar klanten een steeds completer product, of liever dienst aan te bieden. Waar Fluor ontwerp en bouw van grote industriële projecten en fabrieken op zich neemt, is Stork juist sterk in het onderhoud van die fabrieken en productie-installaties. Op termijn wil het bedrijf graag ook een rol spelen in de ‘operatie’, oftewel in het nog effectiever en efficiënter gebruik van productie-installaties en machines.
Naast de oude held Stork, ook aandacht voor een nieuwe held. De nummer 1 in de Maakindustrie 100, Sif. Op de foto Jan Bruggenthijs (links), CEO van Sif dat voor de tweede keer op rij de eerste plek bemachtigde op de lijst dankzij een forse omzetgroei de afgelopen jaren.
Bekijk hier de volledige Maakindustrie 100-lijst van MT.