Zoals ik al eerder aangaf, voor de werknemers van ABN Amro geldt slechts als zekerheid het (niet opgeknipte en doorverkochte) hypotheek- en het pandrecht. Zekerheid van een baan bestaat niet bij de bank.
De managers van Fortis en ABN Amro mogen binnenkort, als het aan Wouter Bos ligt, voor de hoogte van hun beloning vrezen. De bonussen, het variabel loon, doorgaans een substantieel deel van het loon van een manager in de financiële sector, kunnen onder druk komen te staan. Wanneer de top de bonussen niet meer krijgt, gaat hun loon behoorlijk omlaag. Het vaste loon houdt men, maar daarvan is de hoogte weer gekoppeld aan het gemak het variabele loon te verdienen. De top zal de subtop dan ook geen bonussen gunnen, omdat de subtop dan meer dan de top zou kunnen verdienen. Dat geldt dan ook voor het echelon daaronder. Een interessante ontwikkeling, maar ook aanvechtbaar.
Er zou wel eens sprake kunnen zijn van eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden en daarbij moet de bank een zwaarwegend belang hebben. Als een bank als de ABN Amro gewoon goede winst maakt (en dat doet de bank), dan zie ik nog geen zwaarwegend belang voor het afpakken van het variabel loon. De kredietcrisis als maatschappelijk fenomeen is zonder meer enorm, maar nog niet een zwaarwegend belang van de bank (als onderneming) bij eenzijdige wijziging. Bankmanagers, laat je niet uitkleden en kisten!
Marcus Draaisma is advocaat arbeidsrecht en partner Palthe Oberman Advocaten, arbeidsrecht specialisten