Een energielabel voor uw huis vergt geregel en kost geld. Toch kunt u er de vruchten van plukken.
Het energieprestatieadvies (kortweg EPA, of energielabel) aanvragen kost geld, bovendien komen er ongetwijfeld klussen uit voort die nog veel meer geld kosten. En waarvoor? Als het erop aankomt – bij verkoop – wuift de makelaar het ontbreken van zo’n label weg. Een EPA hebben is verplicht, maar niemand komt die verplichting na, dus ach, wat maakt het uit.
Lagere energierekening
Toch doen, is het advies. Niet omdat minder energieverbruik tot een betere wereld leidt, een nobel argument dat de meesten van ons in de praktijk niet eens uit de startblokken krijgt. Ook niet omdat ingrepen als isolatie en dubbel gas een lagere energierekening opleveren, al gaat dat er al wat meer op lijken. Helaas haal je de startinvestering er pas na een tijdje uit.
Huis sneller verkocht
Maar wat dacht u hiervan: uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Maastricht, gedaan in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat huizen met een energielabel sneller worden verkocht dan huizen zonder energielabel. Daarnaast pakt de opbrengst van uw woning 3 procent hoger uit als het label groen is, en u dus een relatief zuinig huis heeft.
Iedereen plukt de vruchten
Een voordelige uitkomst voor wie in een betrekkelijk nieuw huis woont, maar bent u in het bezit van een jarendertighuis, dan zal uit het EPA al gauw een lijstje verbeterpunten rollen. Geen nood, iedereen plukt de vruchten van dat simpele label. Welke kleur het ook heeft: de wetenschappers becijferden dat een huis mét label gemiddeld 24 dagen sneller van eigenaar wisselt dan een huis zónder. Dan is die krappe 200 euro voor een energielabel – 500 euro voor wie het degelijker aanpakt en er meteen een bouwkeuring bijbestelt – best goed besteed. Toch?
> Lizanne Schipper schrijft over personal finance. Mail haar via: [email protected]
> Dit artikel is afkomstig uit MT Magazine. Klik hier om het magazine online te bestellen.