SNS is van ons! In ruil voor 3,7 miljard hebben we nog een Nederlandse Bank. Waarom zwijgen de verantwoordelijken?
Ik heb hem niet gehoord. De met de staart tussen de benen afgetreden ceo Ronald Latenstein. Van iemand die 702.000 euro per jaar incasseerde door aan het hoofd te staan van een sneuvelende bank, verwacht ik meer dan een vertrek in stilte door de achterdeur. De man die het licht uitdeed bij SNS moet op zijn minst publiekelijk verhalen over zijn pogingen de bank overeind te houden én verantwoording afleggen over zijn falen. Als wij – het plebs – 3,7 miljard bijschrijven op de staatsschuld om de gevolgen van zijn handelen af te dekken, is het allerminste wel dat Latenstein van Voorst (zoals hij voluit heet) ons serieus neemt. Dat betekent dat hij op het grootste podium klimt dat hij kan vinden en ons – zijn belangrijkste stakeholders – uitlegt waarom wij onvrijwillig 280 euro per persoon neerleggen. Latenstein hoort te weten dat met zo’n salaris je verantwoordelijkheid niet ophoudt als je je functie neerlegt. Hij toont te beschikken over de taakopvatting van een lafaard.
LEES OOK:
´Goed´ gezelschap
Latenstein verkeert in ‘goed’ gezelschap. Zijn voorganger Sjoerd van Keulen is ook in geen velden of wegen te bekennen. Nadat vorige week gememoreerd werd aan zijn rol (hij kocht Property Finance), zijn beloning (3.147.289 euro), zijn bonussen (1.070.386,- euro) en zijn centrale rol in de vaderlandse financiële wereld (voorzitter van de financiële lobbyclub HFC, commissaris bij de pensioenboeven van APG), lanceerde Jelle Brandt Corstius een actie (omarmd door GeenStijl) om hem mee te laten betalen. Terwijl de mailboxen van APG, HFC en Mediq (waar Sjoerd ook toezicht houdt) ontploften, hield Van Keulen zich stil. Zijn duikvlucht in de anonimiteit is snel, stijl en geruisloos.
Stille Klaas
Het wegduiken voor het publiek is kennelijk een gewoonte in die sector. Een besmettelijke gewoonte. Want wie was toch die man die in plaats van DNB-president Klaas Knot de microfoon greep en van een blaadje het hoe en waarom van de nationalisatie oplas? Nu toucheert Knot geen 7 ton en een beetje, zoals Latenstein deed. Hij krijgt slechts 406.000 euro inclusief bonussen en pensioen. Schamel. Maar betekent dat hongerloon dat Knot daarom niet voor het oog van de natie verantwoording dient af te leggen? Zijn uitleg aan de samenleving is nog urgenter omdat de gronden waarop DNB het besluit tot nationalisatie doorzette geheim zijn.
Goede tijden, slechte tijden
We leven steeds meer in een social mediacratie. Dat kun je leuk vinden of niet, maar als je een topsalaris toucheert omdat je een topbaan hebt, hoort daarbij dat je verantwoording aflegt tegenover de samenleving als het volk dat van je wil. Op het moment dat het volk dat wil. In goede en vooral in slechte tijden. Dat is heftig, dat is zwaar. Het lijkt me doodeng als een woedende meute bloggers, twitteraars of zelfs de – relatief beschaafde – journalisten van de oude massamedia je het vuur aan de schenen leggen. Maar daar word je voor betaald. En die verplichting vervalt niet opeens als je niet meer in functie bent.
Dus Ronald, Sjoerd en Klaas toon je ballen, laat zien dat je je salaris waard bent (was) en leg verantwoording af. Gisteren nog.
NB: Klaas Knot werd uit de wind gehouden door Jan Sijbrand, de directeur toezicht van DNB, inhoudelijk verantwoordelijk, maar géén president van de belangrijkste toezichthouder.
Update: Sjoerd van Keulen legt al zijn functies neer Het Holland Financial Centre heeft zondagavond bekendgemaakt dat Sjoerd van Keulen door de recente gebeurtenissen rond SNS Reaal en de discussie rondom zijn persoon, vindt dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre. Van Keulen: “Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie. Dat heeft mij bijzonder geraakt. Ik heb besloten per direct af te treden als voorzitter van het Holland Financial Centre; Lid van de Raad van Commissarissen van APG; boegbeeld van het Topsectorenbeleid; en Vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat.” |
Lees ook de eerdere columns van Arjan Zweers:
- Payback time voor Sjoerd van Keulen
- Loonmatiging is zó jaren tachtig
- Groeien? Schaf de politiek af
- De huizenmarkt is een piramidespel