Ben je ziek als je cosmetische chirurgie ondergaat? Dat is de hamvraag als een leuke medewerkster haar lichaam wil verfraaien, of een medewerker opeens meer haar op zijn hoofd wil.
Wat is ziekte? Een definitie: ‘ziekte is afwezigheid van gezondheid’. En gezond zijn betekent volgens de Wereldgezondheidsorganisatie: ‘Een toestand van volkomen sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden’. Kenmerk van ziekte is een begin, een beloop, en een eindtoestand (genezing, de dood, handicap). Je kunt stellen dat invloeden van buitenaf de oorzaak zijn van ziekte. Bij gezondheid is het de persoon zelf is die aan de basis staat.
Kaalheid is op zich geen ziekte. Wel kan het psychisch welbevinden afwezig zijn door kaalheid en haarimplantatie kan het beste of enige middel zijn voor het welbevinden van de patiënt. Er is ook sprake van ziekte als de operatie mislukt en er complicaties optreden.
Ik vertel u dit allemaal omdat steeds meer werknemers zichzelf willen laten verfraaien. Werknemers die gedurende die operaties en de periode van herstel hun loon doorbetaald willen zien. Volgens schaarse rechtspraak moet er loon worden betaald tijdens arbeidsongeschiktheid door complicaties. Ook als deze verwacht
kunnen worden.
Nu de maakbaarheid van het lichaam bijna vanzelfsprekend is, is het recht op loon tijdens de (extreme) make over naar mijn mening niet vanzelfsprekend. Zonder medische noodzaak behoort een en ander in de eigen tijd te gebeuren. En over doorbetaling bij complicaties kunnen afspraken gemaakt worden met de werknemer.
Marcus Draaisma is advocaat arbeidsrecht en partner Palthe Oberman Advocaten, arbeidsrecht specialisten