Ligt u wakker van de exploderende voedselprijzen? Of ziet u kansen? Via indextrackers kunt u er namelijk ook heel makkelijk – en goedkoop – van meeprofiteren. Mits het u geen gewetenswroeging bezorgt.
Speculeren op voortgaande stijgingen van de voedselprijzen voelt misschien wat cynisch. Zeker voor mensen die, net als de Franse president Sarkozy, menen dat beleggers schuldig zijn aan de prijssprongen. Iets wat overigens links en rechts ook weer hevig wordt betwist: fundamentele ontwikkelingen zouden de markt drijven, beleggers zouden slechts volgen. Dus: een stijgende vraag, vooral in opkomende markten, en een beperkt aanbod zijn debet aan de prijsgroei.
Hoe het ook zij, het is tijd om met uzelf in het reine te komen en te beslissen of u nog een ritje wilt maken op die voortdenderende trein. Er schijnt namelijk nog wel het een en ander in het vat te zitten, zelfs na de bizarre prijsstijgingen van vorig jaar (mais: 95 procent, tarwe: 71 procent). De Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers predikt het grondstoffenevangelie al vele jaren, en kwam dat begin februari nog eens verkondigen in Amsterdam. Aldus geschiedde dat op een gure dinsdagavond 1.700 volgelingen de RAI binnenschuifelden om de boodschap te vernemen: landbouwproducten blijven ook de komende tijd grote winstmakers.
Dus óók in slechte tijden. Doordat overheden dan lustig geld bijdrukken, zal de inflatie oplopen, waarop beleggers hun toevlucht zoeken tot de waardevaste grondstoffenmarkt. Tot zover Rogers’ win-winverhaal.
Wie erin gelooft, kan het eenvoudigst in grondstoffen investeren met zogeheten indextrackers, fondsen die indices nabootsen tegen lage kosten (vaak maar een half procentje per jaar). Te krijgen via Nederlandse banken, buitenlandse aanbieders als Blackrock, BNP Paribas en Lyxor of gewoon op de beurs. Jim Rogers himself ontwikkelde een eigen grondstoffenindex plus afgeleiden, waaronder een agricultuurindex – RBS verkoopt de bijbehorende trackers. ETF Securities biedt ook trackers op één product aan, zoals koffie, graan of suiker. Maar dat vereist wel een zéér scherpe visie. Een index spreidt, en is dus ietsje safer.
Lizanne Schipper schrijft over personal finance. [email protected]
> Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online