Heeft u studerende kinderen die u financieel wilt helpen? Elke maand geld overmaken kan, maar er is een fiscaal aantrekkelijker alternatief: geef hen uw vrijvallende lijfrente. Voordelig voor u, fijn voor uw kroost.
Sneu, die studenten van nu. Een basisbeurs van krap 250 euro, nauwelijks genoeg voor meer dan een halve maandhuur van een fatsoenlijke kamer. En een beetje freewheelen is er ook al niet meer bij, zeker nu minister Zijlstra lanterfanters – dan wel actieve verenigingsleden of buitenlandgangers – bestraft met een schep extra collegegeld.
Lijfrente doorsluizen
Heeft u medelijden en wat geld over? Dan kunt u uw kinderen natuurlijk elke maand wat toestoppen, of bijvoorbeeld jaarlijks hun collegegeld doneren. Maar een beetje fiscaal parelduiken levert een veel beter alternatief op. Wie op het punt staat zijn – voor 1992 afgesloten – lijfrente te incasseren, kan de uitkering lucratief doorsluizen naar de kinderen. Veel van die destijds massaal afgesloten polissen vallen binnenkort vrij. En op de belastingvrije inleg die al die jaren gedaan is, moet nu alsnog inkomstenbelasting worden afgetikt. Die belasting valt vaak lager uit dan tijdens het werkzame bestaan. Stel dat u terugvalt naar het tarief van 42 procent, dan levert dat de facto een winst op van 10 procent.
Algemene heffingskorting
Maar let op wat er gebeurt als u het geld overhevelt naar uw studerende kind. Over de basisbeurs betaalt hij of zij geen belasting, over extra inkomsten het laagste tarief van 33 procent. Gezien de algemene heffingskorting van bijna 2 mille kan hij of zij ongeveer 6.000 euro per jaar opstrijken zonder daar ook maar een cent over af te dragen. Blijft het opgespaarde bedrag dus binnen de 6.000 euro, dan wordt het bruto bedrag in één klap netto. Ook bij 8.000 euro (het collegegeld plus 500 euro per maand) vallen de gevolgen mee: dan gaat er jaarlijks zo’n 650 euro naar de fiscus. Zet dat even af tegen 42 procent van diezelfde 8.000 en tel uit uw winst. Eén waarschuwing: schiet ook weer niet door in vrijgevigheid, want als uw gift de 13.000 euro ruim passeert, dan wordt de studiefinanciering geschrapt.
Lizanne Schipper schrijft over personal finance. [email protected]
> Dit artikel is afkomstig uit MT magazine. Bestel de nieuwste editie online
Lees ook:
- Belastingparadijzen onder druk
- Denk aan de fiscus als u een CAO opstelt
- Woon-werkverkeer vergoeden hoeft niet
- Zo stelt u goede arbeidsvoorwaarden op