Wat is Somnox?
Er zullen misschien mensen zijn die slapeloze nachten beleven, bang dat robots binnenkort hun baan gaat overnemen. Met Somnox zal dat niet zo snel gebeuren. Want, deze robot helpt je juist met een goede nachtrust. En dat betekent overdag méér energie, zo hebben de makers van deze zachte robot-gezel bedacht. “Ons doel is om een alternatief voor verslavende slaapmedicatie te bieden aan miljoenen mensen in slaapnood”, zegt medeoprichter Julian Jagtenberg.
Somnox lijkt een beetje op een grote witte boon, die je ’s nachts als een knuffel vast kunt houden. Lepelen, zoals de oprichters het noemen. Je bedpartner zal er misschien even aan moeten wennen dat er een derde partij in bed ligt. “Dat merken we ook wel”, vertelt Jagtenberg. “Maar na een tijdje zijn beide partijen toch wel heel blij dat je met Somnox veel beter slaapt.”
Gedurende de nacht meet de robot wanneer de gebruiker wakker is. Slaap je even niet? Dan doet Somnox er alles aan om je weer in dromenland te krijgen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het simuleren van je ademhaling, die je ook echt kunt voelen. “Studies hebben laten zien dat het voelen van een ademhaling ervoor kan zorgen dat stress levels omlaag gaan en je daardoor sneller in een diepere slaap kunt vallen”, aldus Jagtenberg.
Wie zitten erachter?
Wouter Kooyman van Guldener (24), Job Engel (23), Stijn Antonisse (21) en Julian Jagtenberg (21) zijn vier ambitieuze ingenieurs van de TU Delft met diverse disciplines, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische informatica en industrieel ontwerpen.
Ondertussen is het team gegroeid met nog een aantal ingenieurs, slaaponderzoekers (zogeheten somnologen) en business developers. Ook hebben de oprichters een team van coaches om zich heen verzameld, onder wie de ervaren slaapondernemer Eline Vrijland van Beest, de CEO van NightBalance. Deze succes-startup van Yes!Delft ontwikkelde een apparaatje tegen snurken.
Julian Jagtenberg over zijn ‘zachte robot’:
Wie zitten er op te wachten?
Meer dan drie miljoen mensen in Nederland kunnen baat hebben bij Somnox. Eén op de vijf Nederlanders heeft namelijk last van chronisch slaaptekort. Dat betekent dat zij de aangeraden acht uur slaap per nacht regelmatig niet halen, met soms ernstige gezondheidsklachten als gevolg. Wereldwijd gaat het om bijna anderhalf miljard mensen.
Om toch de slaap te kunnen vatten worden vaak zware medicijnen gebruikt, twaalf procent van de Nederlanders doet dat. Daar richt Somnox zich in eerste instantie op. “Deze mensen willen wij een non-medicinale oplossing bieden, waardoor zij op een natuurlijke wijze in slaap kunnen vallen. Slaap is onbetaalbaar en essentieel voor een gezonde levensstijl”, vertelt Jagtenberg.
Hoever is de ontwikkeling van Somnox?
Op dit moment draait er een pilot-studie met vijftien participanten en vijf vernieuwde prototypes. “Hiermee willen wij onze claims valideren. Daarnaast zijn wij in samenwerking met het Reinier de Graaff ziekenhuis in Delft een onderzoek aan het opzetten. Dat moet leiden tot een publicatie over de invloed van Somnox op de tijd die het kost om in slaap te vallen.”
Het plan is om komende tijd tot een definitief ontwerp te komen en dan eind dit jaar een crowdfunding-campagne te lanceren. Medio 2018 moet Somnox in de bedden van duizenden mensen liggen.
Wat is het businessmodel?
De bedenkers willen de slaaprobot in eerste instantie gaan aanbieden als consumentenproduct via een eigen webshop, Amazon en Coolblue. Daarna komt Sommox ook beschikbaar via retailers en kan hij ook zakelijk worden aangeboden aan ziekenhuizen bijvoorbeeld. Wat de robot moet gaan kosten is nog niet helemaal duidelijk, volgens Jagtenberg moeten we denken een bedrag van om en nabij 500 euro. Momenteel is het team van Somnox met producenten aan het onderhandelen.
Hebben ze nog geld nodig?
“Altijd”, zo antwoord Jagtenberg meteen. Ze hebben bij Somnox net een eerste financieringsronde achter de rug die de kosten dekken voor initieel onderzoek, prototyping en patent. Komende tijd willen ze het team versterken met ambitieuze specialisten die Somnox naar een hoger niveau kunnen tillen. Daarnaast gaan ze meer inzetten op marketing en sales om flink te groeien. Daar is extra geld voor nodig, zo’n vijf ton.