1. VanMoof haalt 12,5 miljoen groeigeld op
E-bikebouwer VanMoof heeft 12,5 miljoen euro opgehaald. Het geld is afkomstig van de Londense venture capitalist Balderton Capital (investeerde eerder in Revolut en Citymapper) en assemblagepartner Sinbon Electronics. De onderneming van de broers Ties en Taco Carlier lanceerde onlangs goedkopere modellen. De investering wordt aangewend voor internationale uitbreiding en ‘om aan de toegenomen vraag te voldoen’. VanMoof stelt dat de realiteit van social distancing de vraag naar e-bikes doet toenemen. De omzet ligt tot nu toe 20 procent boven de doelstelling, dus men verwacht de omzetdoelstelling van 100 miljoen per jaar te halen.
2. Corona-update
- Uit een enquête van de Kamer van Koophandel onder 5.800 kleine ondernemers geeft twee derde aan zeker of waarschijnlijk te overleven in de anderhalvemetersamenleving.
- Thuisbezorgd, cateraar en Honig, onderdeel van Kraft Heinz, slaan de handen ineen om een bezorgdienst te starten voor maaltijden. Hiermee willen de partijen drukke gezinnen en supermarkten ontlasten in de coronatijd. Amsterdam krijgt de primeur van de dienst, Utrecht volgt een week later.
- Uit een enquête van HoorayHR onder 110 startups blijkt dat 42 procent van de startups hun team minder hard of niet laat groeien. Acht procent zegt afscheid te moeten nemen van mensen.
- Het Dutch Founders Fund van Laurens Groenendijk (ex-Treatwell, nu Hiber),Patrick Kerssemakers (ex-Fonq) en Bas Berens (WeTransfer) heeft geïnvesteerd in Spektrax, een startup die met het Amsterdamse UMC een test ontwikkelt waarmee binnen een paar minuten vastgesteld kan worden of iemand is besmet met het coronavirus.
- De helft van de winkeliers heeft geen afspraken kunnen maken over de opschorting van de huur, concludeert Detailhandel Nederland.
- Kentucky Fried Chicken heeft een vegaburger van het menu moeten halen om te voldoen aan de coronaregels. De burger heeft dusdanig veel handelingen nodig dat in de keuken dat anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden.
- Sportschoolketen BigGym spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om opening van sportscholen op 1 juni af te dwingen. Nu mogen sportscholen pas op 1 september open.
- Ryanair wil op 1 juli weer 1.000 vluchten per week verzorgen indien veel restricties voor vliegen binnen de EU zijn opgeheven. Voor de coronacrisis voerde de Ierse prijsvechter zo’n 2.400 vluchten per dag uit.
- Philips gaat wekelijks duizenden beademingsapparaten leveren aan ziekenhuizen in de Europese Unie.
3. Hoe geef jij leiding in de coronacrisis?
MT (de zustertitel van Sprout) en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken welke impact de coronacrisis heeft op leiders en hun verantwoordelijkheden. Zij zijn daarbij ook benieuwd naar jouw ervaring ervaringen als leidinggevende. Leidinggeven als de zon schijnt is niet zo ingewikkeld, maar wat doe je als er een ongekende storm opsteekt? Op dit moment ervaren veel mensen veranderingen in hun werk. Positief, en negatief. Tijdelijk, maar misschien ook wel permanent. Vul de enquête hier in en maak kans op een bol.com-bon van 50 euro.
4. Temper zag omzet 90 procent dalen
Dat Temper zijn 150 werknemers nog in dienst heeft kunnen te houden is te danken aan de NOW-regeling. Het zzp-platform voor de horeca zag zijn omzet na de lockdown met 90 procent kelderen. ‘Diezelfde avond besloten we dat elke horecaondernemer kosteloos een uitstaande opdracht mocht annuleren’, zegt oprichter Paul Eggink. Het bedrijf voegde ook een nieuwe categorie freelancers toe: bezorgers voor webwinkels. Temper hoopt ook dat een kredietaanvraag van 2 miljoen euro wordt gehonoreerd. Eggink denkt dat, als alles meezit, de omzet in december op de helft van vorig jaar ligt. Toen was de maandomzet zo’n 900.000 euro. De omzetstijging bij Temper bedroeg volgens Het Financieele Dagblad zo’n 250 à 300 procent per jaar.
5. Uber wil Amerikaanse concurrent overnemen
Uber zou maaltijdbezorger GrubHub willen overnemen en samenvoegen met Uber Eats. Met een fusie zou het combinatie de grootste maaltijdbezorger van de Verenigde Staten worden. Aandeelhouders van GrubHub zouden 2,15 aandelen Uber krijgen voor ieder aandeel GrubHub, aldus Wall Street Journal. Voordat het nieuws uitlekte was de marktwaarde van GrubHub ongeveer 4,4 miljard dollar.
6. Tony’s Chocolonely alweer de duurzaamste
Op de thuiskantoren van Tony’s Chocolonely zal er deze ochtend wel een scheutje rum door de duurzame chocolademelk gaan. Het bedrijf is immers voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland. Voor de Sustainable Brand Index werden 7.700 consumenten ondervraagd over 175 merken. Opvallend feitje uit het onderzoek: Rabobank wordt door de ondervraagden als groener gezien dan Triodos.
7. En dan dit: Bank maakt megaklapper met Blackrock-aandeel
PNC behoort misschien niet tot de bekendere namen van het Amerikaanse bankenlandschap, maar heeft een behoorlijke invloed. De bank uit Pittsburgh heeft namelijk een belang van 22 procent is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock. Dit belang gaat PNC nu verkopen. In 1995 kocht het Blackrock voor zo’n 240 miljoen dollar van Blackstone. Het belang slonk door een beursgang en overnames. Desalniettemin houdt PNC er flink geld aan over. Het belang is namelijk zo’n 17 miljard dollard waard.
Wat we ook lazen:
- Standbouwer gooit zijn bedrijf om en helpt nu tijdelijk kantoren coronaproof te maken (de Volkskrant)
- Deze Nederlanders strijden voor verdwenen arbeiders uit Guatemala (Trouw)
- Vijf vragen die je jezelf als leider op afstand zou moeten stellen (Harvard Business Review)
Tot zover de Sprout-update van 13 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.