1. Oprichters Symbid bijten op houtje
Symbid zit financieel zó krap, dat Korstiaan Zandvliet en zijn twee mede-oprichters hebben besloten zichzelf geen salaris meer uit te keren, met terugwerkende kracht tot 1 augustus 2016. Dat haalde Fundwijzer uit een document dat het crowdfundingplatform heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse financiële waakhond SEC. Tevens staat te lezen dat Symbid verdere mogelijkheden voor kostenbesparingen onderzoekt. Het was al geen geheim dat Symbid worstelt om zijn businessmodel – met als core business het begeleiden van crowdfunding in aandelen – te laten vliegen: eerder dit jaar stapten 4 niet-uitvoerende bestuurders op na de bekendmaking van een operationeel verlies van 2,1 miljoen dollar op een omzet van 3,5 ton.
2. Netflix groeit harder dan verwacht
Streamingbedrijf Netflix is het afgelopen kwartaal veel harder gegroeid dan verwacht: 3,2 miljoen nieuwe kijkers hebben zich gemeld voor Narcos, Stranger Things en ander kijkvoer. De winst per aandeel is verdubbeld, en daar werden beleggers behoorlijk blij van. Ze maakten zich zorgen dat de groei eruit was (bepaald niet, dus) terwijl de kosten voor eigen series (dit jaar 5 miljard dollar) oplopen. Hun opluchting zorgde voor een koerssprong van het aandeel Netflix van meer dan 20 procent. Dat maakt het bedrijf van Reed Hastings 10 miljard meer waard – voor zolang als het duurt: de cashflow was ook dit kwartaal met 500 miljoen dollar behoorlijk negatief vooral door investeringen in eigen materiaal.
3. Apple trekt stekker uit Apple Car
Apple trekt de stekker uit de Apple Car, zijn eigen elektrische auto waar onder meer in Duitsland tegen de duizend mensen aan werkten. Honderden van hen zijn nu hun baan kwijt, meldt Bloomberg. Project Titan, zoals de ontwikkeling van de Apple Car heet, heeft de maker van iPhone en iPad zeker honderden miljoenen gekost. In plaats van een eigen auto te ontwikkelen, heeft Apple besloten aan te haken bij bestaande fabrikanten met een systeem voor autonoom rijden waar het nog steeds wel op inzet. Intussen gaat het met Googles robotauto ook niet echt soepel: vorige maand vertrok daar een van de grondleggers van het project. Ook Google zoekt toenadering tot de gevestigde orde in de automotive.
4. Swinkels en Schoen dagen nu ook Ziggo uit
Het was al eerder bekendgemaakt en deels uitgelekt, maar nu is het officieel: NLE stormt onder de naam NLEx de telecommarkt op met telefonie, televisie en internet. Harald Swinkels en Pieter Schoen willen met hun energieleverancier de komende vijf jaar ongeveer een half miljoen ‘alles-in-één’-telecomklanten strikken. Daarvoor gebruiken ze het KPN-netwerk en prijzen vanaf 29,95 euro voor 50Mb/s internet, telefonie en 70 tv-zenders: circa vijftien euro onder de tarieven van marktleider Ziggo. Klanten die overkomen van zowel een andere kabelaar als een andere energiemaatschappij krijgen 50 euro korting van de challenger.
5. Tesla en Panasonic in zonnepanelen
Ze zaten al samen in de batterijen die de Tesla’s van prik voorzien, nu stappen Panasonic en Tesla ook samen in zonnecellen. Op zijn blog maakte de autofabrikant bekend dat de partners een fabriek in Buffalo opzetten, zodra de overname van SolarCity door Tesla een feit is. Zo kunnen ze zonnepanelen maken die naadloos samenwerken met de Powerwall en Powerpack, die installaties voor energieopslag thuis die SolarCity ontwikkelt.
6. En dan dit: Hardwell eerste dj op blockchain
DJ Hardwell gebruikt als eerste dj ter wereld blockchain om muziek via zijn site te verkopen en de rechtenverdeling te regelen. Afgelopen vrijdag plaatste hij zijn eerste nummer op zijn site voor 1,49, waarna de dollars binnenstroomden via blockchain. Daarvoor werkt Hardwell samen met de Amsterdamse startup Rightsshare, die met de technische pilot wil laten zien dat muzikanten ook zonder Buma Stemra hun royalties kunnen regelen. Volgens startup en dj kan blockchain de muziekindustrie op zijn kop zetten: Hardwell kan dankzij de technologie die ook achter bitcoins schuilgaat optreden als de partij die de vergoedingen uitkeert aan alle rechthebbenden op de muziek waarmee hij zijn nummers knopt en plakt.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 18 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk