1. Miljoenen voor Hyperloop: ‘In 2028 naar de markt’
De Delftse Hardt Hyperloop krijgt miljoenen van investeerders, om hiermee een testbaan van 3 kilometer aan te leggen. Zo kan de startup de techniek achter de Hyperloop beter testen. De investeringsronde van “meerdere miljoenen” wordt geleid door Koolen Industries van investeerder Kees Koolen. Het moet gaan om minimaal 3,1 miljoen euro; het persbericht heeft het over een totaal opgebouwd investeringskapitaal van 10 miljoen euro voor Hardt en tot dusver stond de teller op afgerond 6,9 miljoen euro. De Hyperloop is een hypermoderne vacuümtrein uit de koker van Elon Musk, die continentaal vliegverkeer vrijwel overbodig moet maken. Hardt Hyperloop wil reizigers er in 50 minuten van Amsterdam naar Frankfurt mee kunnen brengen. Hardt-marketeer Jelte Altena zegt tegen Omroep West dat consumenten al in 2028 het eerste traject met de Hyperloop moeten kunnen afleggen.
2. ‘WeWork-debacle slecht voor hele startup-scene’
De mislukte beursgang en de daaropvolgende financiële misère van co-working space-gigant WeWork kan weleens een negatief effect hebben op de mondiale startupcultuur, schrijft het Financieele Dagblad maandag. Investeerders trekken minder snel de portemonnee voor verlieslatende startups die snel willen groeien, de zakenbanken op Wall Street die WeWork bij diens beursgang hebben begeleid kampen met tegenvallende cijfers, evenals WeWork-investeerder Softbank, en startups die in WeWork-gebouwen huizen zijn hun toekomst kantoortechnisch allerminst zeker. Het FD vergelijkt WeWork zelfs met Nina Brink en World Online, die in 2000 de dotcom-crisis inluidden.
3. Ton van ‘t Noordende verlaat 01 Ventures
Ton van ‘t Noordende verlaat deeptech-investeerder 01 Ventures alweer. De investeerder ruilde pas begin 2018 zijn werk bij investeerder Keadyn in voor het ceo-schap bij 01 Ventures. Op zijn LinkedIn-pagina laat Van ‘t Noordende weten dat hij hier nu ook de deur achter zich dichtdoet. Over de reden van zijn vertrek wijdt de investeerder niet uit. Het feit dat hij in de verleden tijd schrijft over zijn investeringsactiviteiten (“Ik heb er iedere seconde van genoten”) kan erop wijzen dat Van ‘t Noordende zich weer meer wil richten op ondernemen. De ex-investeerder stelt er op LinkedIn “alle vertrouwen” in te hebben 01 Ventures “achter te laten in de handen van het uitstekende team”.
4. Accelerator brengt tientallen startups naar de beurs
Startup-accelerator Startupbootcamp geeft tientallen startups een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs Nxchange, meldt het Financieele Dagblad. Nadat de accelerator de bedrijven heeft geselecteerd, gaan die gezamenlijk onder de naam SBC Fintech Amsterdam 1921 de beurs op. De accelerator hoopt zestig investeerders aan te trekken, die allen 37.500 euro in moeten leggen, gezamenlijk goed voor 2,3 miljoen euro. Startups krijgen 15.000 euro aan startupkapitaal en verkopen 6 tot 8 procent van hun aandelen om aan het programma mee te mogen doen. Rabobank is voor 450.000 euro aandeelhouder en bezit 10 procent van de aandelen van SBC. In november gaan de eerste tien – nog niet bekendgemaakte – startups naar de beurs.
5. Meer superrijken in China dan in de VS
Donald Trump maakt zijn anti-Chinese America First-belofte niet waar: de welvaart gaat harder vooruit in China dan in de Verenigde Staten. China telt voor het eerst meer mensen die tot de rijkste 10 procent van het land behoren dan de VS. Dat blijkt maandag uit het Global Wealth Report. Wel kwamen er in de VS de meeste nieuwe miljonairs bij (675.000). In het Verenigd Koninkrijk is het aantal miljonairs de afgelopen 12 maanden gedaald met 27.000. Superrijken zijn doorgaans succesvolle ondernemers, of ceo’s. Door de invloed van de Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren heerst er in de VS momenteel een verhit debat over de wenselijkheid van het hoge aantal miljonairs en miljardairs.
6. En dan dit: opeens een raket van Elon Musk in je achtertuin
Het zou je maar overkomen: pensionado’s Maria en Ray dachten van hun oude dag te kunnen genieten in hun huisje in Texas, maar Elon Musk gooit roet in het eten. Hij bouwt namelijk pal naast het landgoed van de pensionado’s een nieuwe raket voor SpaceX. De bouw duurt een half jaar en het lawaai begint al om 4 uur ‘s ochtends. Musk probeert de twee uit te kopen en stapt zelfs naar de rechter om hen te laten verhuizen. De twee ouderen houden echter van hun huisje en zitten met de handen in het haar: hoe neem je het op tegen een miljardair? De innovaties van SpaceX dragen ze een warm hart toe, maar kan het bedrijf niet ergens anders naartoe?
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van 22 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.