1. ‘Franchiser beter beschermd tegen keten’
Franchisers worden met de nieuwe franchisewet beter beschermd tegen grote ketens, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Nederland telt zo’n 34.000 franchisers. In de nieuwe wet staat onder meer dat franchisegevers bij grote veranderingen toestemming moeten vragen aan franchisenemers, en dat ketens niet onbeperkt eigen winkels mogen openen in het gebied van een franchiser. “Soms moet je in het kapitalistisch systeem ingrijpen”, zegt Keijzer in de Volkskrant. De Nederlandse Franchise Vereniging vindt dat het beeld van David en Goliath helemaal niet klopt, en vreest dat franchisenemers te veel macht krijgen.
2. Kansspelautoriteit maakt eisen online gokken bekend
Bedrijven die in Nederland online gokken willen aanbieden, mogen zich de afgelopen 2 jaar niet specifiek op de Nederlandse markt hebben gericht. Dat is een van de belangrijkste eisen die de Kansspelautoriteit bekend heeft gemaakt, in aanloop naar de legalisering van online gokken in 2021. Daarmee vallen partijen die bijvoorbeeld eerder een .nl-extensie of een Nederlandse website hadden sowieso af. Tot nu toe willen honderdtachtig bedrijven de Nederlandse gokmarkt op. Waarschijnlijk zullen ongeveer negentig daarvan een vergunning krijgen. Dat kost per bedrijf 45.000 euro, en een garantiestelling van 830.000 euro om eventuele boetes te kunnen betalen.
3. Elon Musk haalt verhaal bij Duitse burgemeesters
Elon Musk heeft zelf de burgemeesters van Berlijn en Hamburg gebeld nadat Tesla-kopers boos tweetten over het aantal dagen dat zij moeten wachten voordat zij in die steden hun nummerbord krijgen, schrijft Die Welt. In Hamburg moeten autokopers nu gemiddeld 6 dagen wachten voordat hun auto de weg op kan, wat voor een doorpakker als Musk aan de lange kant is. Wat Musk daarover te horen kreeg van burgemeesters is niet bekend, maar de vraag om opheldering voegt in ieder geval wat druk toe aan het gerommel over trage ambtenarenmolens die het geduld van autokopers al een tijdje op de proef stellen.
4. Facebook schikt voor 5 miljard dollar in privacyzaak
Facebook heeft het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica, waarbij de persoonlijke gegevens van miljoenen mensen werden gebruikt voor politieke advertenties, geschikt voor 5 miljard dollar. De schikking met waakhond FTC is de grootste ooit in de VS voor een technologiebedrijf, maar vooral Democraten vinden dat het bedrijf er te makkelijk vanaf komt. Dankzij de schikking ontsnapt Facebook aan strengere regels over hoe het bedrijf data verzamelt en deelt met derde partijen. Ook lijkt oprichter Mark Zuckerberg persoonlijk de dans te ontspringen.
5. Zwarte lijst retail levert meer treffers op
De zwarte lijst waarmee retailers kunnen zien of iemand ooit ontslagen is vanwege diefstal of fraude, het Waarschuwingsregister, bewijst zijn waarde, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel. Afgelopen jaar waren er 595 positieve treffers, een stijging van 60 procent vergeleken met 2017. Vorig jaar werden 457 mensen opgenomen in het Waarschuwingsregister. Tot nu toe sloten 71 winkelketens en 1063 mkb-bedrijven zich bij het register aan. Om aangiftes makkelijker te maken pleit het register nu voor een landelijk aangiftepunt.
6. En dan dit: app herkent hondenneus
Een Chinees AI-bedrijf, dat ook software voor gezichtsherkenning levert aan de Chinese overheid, breidt uit naar hondenneuzen, schrijft het Chinese Abacus News. Gebruikers kunnen de neus van hun viervoeter registreren bij AI-startup Megvii door de snoet van meerdere kanten te fotograferen. Dat is goedkoper en levert minder gedoe op dan het implanteren van een chip. Megvii (dat tot nu toe 1,4 miljard dollar groeigeld ophaalde bij onder andere Alibaba) claimt hondenneuzen met een nauwkeurigheid van 95 procent te kunnen herkennen. Dat is niet per se een zegen voor baasjes: de app kan ook worden gebruikt om illegaal loslopende honden en hun behoefte te traceren naar hun lakse baas.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 15 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.