1. Frankrijk pakt bitcoin aan
De Franse regering heeft bitcoin en andere cryptovaluta de oorlog verklaard. Zij wil de bitcoinhandel beperken, de munt komt net als andere valuta onder strenger toezicht. Dat heeft de Franse minister van Financiën Le Maire gemeld tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Le Maire wijst vooral op het misbruik van het vrij anonieme betaalsysteem door criminelen. Ook belastingontduiking en financiering van terrorisme wil hij voorkomen. Volgens Le Maire is Frankrijk dankzij samenwerking met bitcoin-experts en een voormalige centrale bankier ver gevorderd in de maatregelen die hij binnenkort zegt af te kondigen. De minister meldde ook met dit pakket belastingontduiking door grote bedrijven te willen voorkomen.
2. 10 startups in de race voor Sprout startup van het jaar
Sprout heeft 10 startups geselecteerd voor zijn jaarlijkse Startup van het Jaar-award. Je vindt ze hier: Flow.ai, Homerun, Ikbenfrits, Lightyear, Scoozy, Semiotic Labs, Shleep, Somnox, Synple en Travis the Translator. Eind januari wijst de jury (Lars Wetemans, founder van Startup van het Jaar 2016 Wonderkind (voorheen Recruitz.io), Eline Vrijland-Van Beest, founder van Nightbalance en de investeerders Johan van Mil (Peak Capital) en Michael Lucassen (The Informal Investors Network (TIIN)) de winnaar aan, na een pitchronde waarin de jury de door haar aangewezen top 3 heeft doorgezaagd.
3. Mobieltjesrecycelaar Closing the Loop in de prijzen
Joost de Kluijver heeft met telefoonrecyclingbedrijf Closing the Loop de Circular Award 2018 gewonnen. Closing the Loop heeft inmiddels meer dan 2 miljoen telefoons gerecyclet en werd door de jury geroemd om zijn sluitende businesscase: De Kluijver redt telefoons van een laagwaardig levenseinde door ze in Afrika in te zamelen en er in België grondstoffen uit terug te winnen. Hij won de pitches van Instock (restaurant tegen voedselverspilling), SmartCrusher (grondstoffen terugwinnen uit beton), Van Werven (verfijnde plasticrecycling) en SNEW (refurbished ICT-apparatuur).
4. Xiaomi (anno 2011) voor 100 miljard naar de beurs
Zo snel kan het gaan in China: in 2011 verkocht Xiaomi zijn eerste smartphone, in de tweede helft van 2018 wil de elektronicafabrikant naar de beurs van Peking tegen een marktwaarde van 100 miljard dollar. De wereldwijde nummer 5 in smartphones (na Samsung, Apple, Huawei en Oppo) wordt daarmee de grootste beursintroductie sinds webgigant Alibaba in 2014 een notering kreeg. Best opmerkelijk: in 2016 dreigde het bedrijf van Lei Jun, hier en daar de ‘Steve Jobs van China’ genoemd, nog stuk te groeien en halveerden de verkopen bijna. Na een spectaculaire turnaround veerde de omzet vorig jaar weer grotendeels terug.
5. Harver haalt 4,2 miljoen extra op voor AI-recruitment
En hop: Harver, leverancier van intelligente recruitmentsoftware, haalt nog eens 4,2 miljoen dollar aan kapitaal op, als onderdeel van een vorig jaar juni overeengekomen A-ronde die wordt geleid door Insight Venture Partners. Daarmee zit inmiddels 15,6 miljoen dollar in de Sprout challenger van Barend Raaff, die met het geld onder andere zijn teams in Amsterdam en New York wil uitbreiden om de snelle groei van het bedrijf voort te zetten. Harvers kroonjuweel is TalentPitch, software waarmee het sollicitatieproces soepeler verloopt doordat het met big data-analyse sollicitanten scant op geschiktheid. Ondernemingen kunnen zichzelf via het platform presenteren met video’s en zelfs games. Waar Raaff zich voorheen vooral richtte op grote bedrijven, staat de komende tijd met name in het teken van uitbreiden naar het middensegment, voornamelijk in de VS.
6. En dan dit: crowd wil geld zien van Poopy Cat
Backers die via Kickstarter een kartonnen kattenhuisje van Poopy Cat dachten te hebben besteld, dreigen met juridische actie nu de kans verkeken lijkt dat ze ooit nog een droomkasteel voor hun huisvriend bemachtigen. Wat voorafging: het Nederlandse Poopy Cat scoorde een hit op Kickstarter met zijn huisjes, waarvoor 787 mensen tegen de 50K betaalden. Nadat bleek dat de verzendkosten naar de VS en Canada 2,5 keer zo hoog uitpakten dan begroot, liep Poopy Cat vast. Inmiddels werden de kattenhuisjes overgenomen door de eigenaar van dierenspeciaalzaken Pets Place, maar die stelt niet verantwoordelijk te zijn voor de leveringen aan de backers. Die hebben hun geld niet teruggekregen, dus volgens de Kickstartervoorwaarden hebben ze een claim. En die willen ze toch indienen tegen Pets Place, aldus een van hen tegen Sillicon Canals. Poopy Cat-oprichter Thomas Vles verblijft onbereikbaar in het buitenland.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 16 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum