1. 10 miljoen voor Mytomorrows
Mytomorrows, een startup die patiënten en artsen toegang geeft tot experimentele geneesmiddelen, krijgt een investering van 10 miljoen, vertelt het bedrijf tegen het FD. Oprichter Ronald Brus (foto boven) krijgt het geld van een groep investeerders onder wie Booking.com-oprichter Kees Koolen, die zijn deel investeert via zijn Zweedse fonds EQT Ventures. Voormalig topman van het biotechbedrijf Crucell Brus startte Mytomorrows (40 medewerkers) 4 jaar geleden omdat hij vindt dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te lang duurt, waardoor uitbehandelde patiënten de kans op een genezing mislopen. Farmabedrijven betalen Mytomorrows een deel van de omzet die het Nederlandse bedrijf genereert; als een middel wordt goedgekeurd heeft het recht op een deel van de verkoopinkomsten.
2. Bas Beerens wordt scale-up-adviseur
Bas Beerens, die onlangs als ceo terugtrad (maar nog wel verbonden blijft) bij het door hem opgerichte WeTransfer, wordt adviseur van scale-ups. Beerens maakt als partner deel uit van een groep van 15 ondernemers die zich verenigen onder de naam True Connection Ventures. Dat fonds (media, tech en entertainment) van oprichter Lars Kappen maakt na zijn eerste twee jaar een pivot, waarbij behalve met het verstrekken groeigeld zwaar wordt ingezet op de inbreng van menselijk kapitaal en netwerk. Bijzonder is dat True Connection een deel van zijn aandelen in een bedrijf pas verkrijgt nadat bepaalde doelstellingen zijn gehaald. Behalve Beerens hebben onder meer medeoprichter van crowdfundplatform Symbid Robin Slakhorst en Slaven Mandic van uitgever Wayne Parker Kent zich verbonden aan het fonds. Correctie: een eerdere versie van dit bericht meldde dat Beerens investeerder wordt. Dit is niet juist.
3. ‘Ondernemer uit het Westen’ schiet schaatssponsor neer
Ondernemer Bert Jonker (51), directeur en oprichter van ingenieursbureau Clafis (450 medewerkers), is zaterdagavond neergeschoten bij schaatsstadion Thialf door een nog onbekende ’ondernemer uit het Westen’. Jonker is inmiddels weer uit het ziekenhuis en maakt het goed. Clafis is hoofdsponsor van het gelijknamige schaatsteam. Volgens de politie is de aanleiding van de schietpartij een zakelijk conflict. De Volkskrant kenmerkt Jonker als een “eigengereide man die niet bang is om zijn mening te geven en zaken op de spits te drijven”. “Bert is erg emotioneel en vol ongeloof over wat hem en zijn gezin is overkomen”, luidt een mededeling op de website van Clafis. “Het gaat hier om een bizarre actie die niemand heeft zien aankomen.”
4. Prijs voor deels Nederlandse hardware-startup
Medeoprichter Henk Jan Scholten heeft met zijn startup Siren Care (hightech-sokken) de TechCrunch Hardware Battlefield gewonnen, een wedstrijd die plaatsvindt tijdens de Consumer Elektronics Show (CES) in Las Vegas. De startup sleepte daarmee een bedrag van 50.000 dollar (ongeveer 47.500 euro) in de wacht. De sokken van Siren Care helpen diabetespatiënten operaties en amputaties voorkomen door te waarschuwen voor zweren. Dankzij kleine elektronische sensors wordt de temperatuur op verschillende punten van de voet opgemeten. Scholten en zijn team versloegen in de finale onder andere een wearable die weeën bij zwangere vrouwen in de gaten houdt en sensoren die op bouwplaatsen brand-, water- en schimmelschade voorkomen.
5. Nieuwe uitspraak in gig-economie
Duizenden – tot dusverre – zzp’ende fietskoeriers in Groot-Brittannië hebben mogelijk recht op zaken als een minimum loon en vakantiegeld. Fietskoerier Maggie Dewhurst heeft namelijk een zaak gewonnen waarin zij stelde dat zij eigenlijk beschouwd moet worden als werknemer, in plaats van zelfstandige. Fietskoeriers hebben in feite een baas, zegt Dewhurst. “We worden de hele dag verteld wat, wanneer en hoe we ons werk moeten doen.” De zaak is weer een voorbeeld waarbij een bedrijf het onderspit delft in de gig-economy, ofwel klusjeseconomie, nadat een Britse rechter afgelopen oktober oordeelde dat Uber-chauffeurs eigenlijk werknemers zijn.
6. En dan dit: Nederlanders eten meer buitenshuis
Nederlanders koken steeds minder zelf, blijkt uit cijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN), waar het FD over bericht. Zo at 30 procent van de mensen tot 36 jaar het afgelopen jaar één keer per week buiten de deur, terwijl een op de vijf uit die groep minimaal een keer in de week buiten de deur ontbeet. De markt voor buitenshuis eten groeide vorig jaar met 4,5 procent tot bijna 21 miljard euro. In de sector thuisbezorgen nam de omzet het afgelopen jaar met 18 procent toe tot 710 miljoen euro. Het aantal restaurants steeg vorig jaar met 5 procent, bericht marktonderzoeker Datlinq. Het aantal lunchrooms ging met 16 procent omhoog, naar in totaal 2241 stuks.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 9 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk