Symbid, Crowdaboutnow
Nederland kent inmiddels tientallen crowdfunding platforms, de sites waar projecten of bedrijven geld vragen aan het publiek. Symbid, Geldvoorelkaar, Crowdaboutnowdit overzicht. Opvallende nieuwkomers in 2012 waren Sellanapp, dat (jawel!) ontwikkelaars van smartphone- en tablet-apps funding wil bieden, en Gambitious, voor game developers. Dit najaar kwamen daar Leapfunder bij, dat zich richt op angel investors, en Seeds, het platform waarmee ABN Amro na een proefrondje in 2012 een maand geleden definitief live ging.
Welke ondernemers scoorden in 2013 met crowdfunding? We zetten de klappers op een rij:
Biogolf
Golfballen raken nogal eens kwijt. Dubbel jammer, want ze zitten stampvol zware metalen. Robert de Waal zocht geld voor een biologisch afbreekbare golfbal uit aardappelzetmeel. Via Oneplanetcrowd haalde hij niet alleen 35.000 euro op voor zijn NatureSX – veel meer dan de 25k waarop hij had ingezet – maar meldde zich ook een aardappelverwerker die wel de grondstof wilde leveren. Biogolf is geen businessplannetje meer, het is een beweging!
Train Fever
Paul Hanraets begon eind vorig jaar met Gambitious.com, dat crowdfunding toepast op games. En dat gaat hard, want de hele wereld dook op het nieuwe niche platform: in maart al haalde Urban Games een kwart miljoen op voor het managementspel Train Fever. Gambitious is nog aan het bijkomen van dit succes: in mei gaat het weer live. Symbid is overigens minderheidsaandeelhouder.
De Correspondent
Rob Wijnberg is journalist, maar toch ook een slimme ondernemer: nog voordat hij een letter heeft getikt als De Correspondent, haalde de oud NRC.Next-hoofdredacteur negen ton op voor zijn plan om online kwaliteitsjournalistiek te bedrijven. Dat wil zeggen: 15.000 leden hebben aangegeven dat ze wel zes tientjes per jaar over hebben voor die andere kijk op nieuws. Voldoende aanleiding voor een fijnzinnige 1 aprilgrap: de Correspondent zou een 1 aprilgrap zijn. Niet dus.
De Windcentrale
Sprout Challengers Harm Reitsma en Anne Janssens maakten met De Windcentrale de grootste crowdfundingklapper van 2012: zeven miljoen haalden ze op voor hun eerste twee windmolens. Dit jaar herhaalden ze hun kunstje: 1,3 miljoen haalden ze in een paar uur tijd op voor een derde molen waarin 1700 huishoudens investeerden in ruil voor een ‘winddeel’, dat ze jarenlang gratis stroom van hun stukje windmolen biedt. Nummer vier volgde begin oktober. De Windcentrale bewijst dat funding niet per se via een platform hoeft te lopen. Reitsma en Janssens zochten de samenwerking met Rabobank, Greenchoice en Stichting Doen.
EKOnoom
Peter van Kampen haalde deze zomer binnen twee weken 40.000 euro op voor zijn biologische webwinkel annex boodschappendienst. Gewoon vanuit Groningen, waar hij al acht jaar aan de weg timmert. Hij bewijst dat crowdfunding geen Randstedelijk fenomeen is, en dat je de crowd ook dichtbij huis kunt zoeken: je bestaande klanten.
Innr Lighting
Een van onze startups die we nomineerden voor de startup van het jaarverkiezing (al gestemd?) slaagde ook in een rondje crowdfinanciering, via Kickstarter. Voor hun lichtplanner met bijbehorende draadloos te bedienen ledverlichting haalden de ex-Philipsmannen vorige maand 54.000 pond op. Ze kozen voor de Britse vestiging van het platform.
Ronimo Games
Ka-Tching! Ronimo Games haalde bij Kickstarter in totaal ruim $400.000 dollar op voor de ontwikkeling van een nieuwe versie van zijn spel Awesomenauts. Zegt Fabian Akker van Ronimo: ‘Dat spelers gepassioneerd zijn over Awesomenauts, daar ben ik wel van overtuigd, met de eindeloze stroom aan fan-art en woeste discussies op ons forum. Maar dat we zo veel geld zouden ophalen voor een uitbreiding in 30 dagen is echt onwerkelijk.’ Op deze manier is crowdfunding natuurlijk ook mogelijk: als voorverkoopkanaal.