Start-up
Op 35-jarige leeftijd besefte de voormalige Microsoft topman waar hij mee bezig was: “Ik maakte rijke mensen alleen maar nog rijker.” Welvaart zonder doel, zoals zijn vrienden het wel eens zeggen. Een bezoek aan een lege bibliotheek in een dorpje in Nepal gaf de doorslag. Microsoft hield hij voor gezien. Hij verkocht zijn opties en werd in één klap miljonair. “De eerste vier jaar werkte ik gratis. Pas na twee jaar ging het balletje rollen.”
Oprah
Wonend in San Francisco wordt hij door zijn omgeving nog al eens met zijn neus op de feiten gedrukt. “Ik werk niet voor een dure auto of een zwembad in de tuin.” Toch denkt Wood niet aan verhuizen. “Weet je hoeveel investeerders er daar rondlopen?” Onder zijn donateurs bevinden zich bekende namen, waaronder Niklas Zennström, oprichter van Skype. Ook een bezoek aan Oprah Winfrey leverde Room to Read miljoenen dollars op. Een donatie van de Bill & Melinda Gates Foundation bleef tot nu toe uit.
Leermeester Balmer
Grote leermeester van de voormalige topman van Microsoft is Steve Balmer.“Hij is gefocust op cijfers. Zodat je bij elk bezoek van hem noodgedwongen boven de boeken hing.“ Een les die de oprichter dankbaar overneemt. “Een zevende van de wereldbevolking is ongeletterd, meer dan 40 procent van de kinderen in India is analfabeet, de helft van de jongeren in Ethiopië heeft nog nooit een boek gezien.” Het zijn slechts een paar cijfers waar John Wood verandering in wil brengen.
Zijn doelstelling is duidelijk: “Bono heeft zijn ‘movement’, ik wil de mijne.” Daarbij richt Wood zich op drie punten:
1. Visie
“Bij veel organisaties die armoede bestrijden ontbreekt het aan visie. Dan bouwen ze één weeshuis. Terwijl een snelle groei zo belangrijk is om resultaat te boeken als sociaal verantwoord ondernemer. Zo kun je echt iets tegen armoede of bijvoorbeeld de HIV crisis doen.” John zelf legt de lat voor Room to Read hoog. In 2020 moet er voor 10 miljoen ongeletterde kinderen bibliotheken zijn gebouwd. Nu, na acht jaar, zijn dat er 1,2 miljoen. De geoliede machine van Room to Read levert per dag 4 bibliotheken op.
2. Mensen
Bij Microsoft leerde Wood hoe je personeel moet aansturen. “De Microsoft theorie was; huur talentvolle mensen, geef ze een doel en ‘back off’.” Zijn team haalde voor hem 12 miljoen dollar op. Met 142 medewerkers en duizenden vrijwilligers in dienst worden donateurs geworven van Tokyo tot Londen. “Al zoek ik nog steeds een vertegenwoordiger in Amsterdam”, laat Wood terloops vallen.
3. Transparantie
Room to Read hanteert enkele stijlregels. Op gezette tijden ontvangen de donateurs een uitgebreide rapportage van het door hen geselecteerde project. Hoe gaat het met de bouw van de school en hoeveel kinderen volgen er een opleiding? Bovendien worden de scholen en bibliotheken door de lokale bevolking gebouwd. De plaatselijke overheid tekent voor langdurige verantwoordelijkheid en zorgt voor gekwalificeerde docenten.
Meer over de werkwijze van Room to Read in het boek van John Wood:
‘Ik ging bij Microsoft weg om de wereld te verbeteren’