Iedereen die wel eens heeft zitten wachten op een briljant idee, weet hoe moeilijk het is om creativiteit te sturen. Maar volgens auteur Joseph Grenny is het proces wel degelijk te sturen, zo schrijft hij op HBR.
#1. Formuleer het probleem, en neem afstand
Zoals een korreltje zand in een oester door irritatie een parel wordt, zo zorgt cognitieve irritatie voor creativiteit. Als je voor jezelf een probleem duidelijk en helder formuleert, raakt je brein geïrriteerd. Ook al werk je niet actief aan het zoeken naar een oplossing, het blijft op de achtergrond in je hoofd hangen. Om dit proces te bespoedigen, kan het helpen om meteen op zoek te gaan naar oplossingen. Deze oplossingen hoeven helemaal niet goed te zijn, maar het gaat erom dat je een beginpunt hebt om over na te denken. Neem daarna afstand en laat je onderbewuste aan de slag gaan.
#2. Volg je nieuwsgierigheid
Volgens Steve Jobs was creativeit niet meer dan het leggen van de juiste verbindingen. Grenny is het daarmee eens. Als je creatiever wil zijn, moet je zoveel mogelijk zaken met elkaar kunnen verbinden. De beste manier om een zo groot mogelijke mentale database op te bouwen is om je door je nieuwsgierigheid te laten leiden. Als iets je boeit, laat je daardoor leiden. Doe dingen puur en alleen omdat je het interessant vindt. Van het lezen van een artikel met een prikkelende kop, een boek dat je ergens ziet liggen, of een gesprek met iemand die je toevallig tegenkomt. Het is heel makkelijk om dit soort dingen links te laten liggen omdat ze niet direct functioneel zijn, maar het gaat ten koste van je creativiteit. Het zijn de legoblokjes waaruit creatieve meesterwerken tevoorschijn komen.
#3. Bewaar alles
Hoe vaak gebeurt het niet dat je ergens aan denkt, maar niet meer weet waar je dat ook alweer gelezen hebt? Door je hersenspinsels te organiseren, kun je ze makkelijk weer terugvinden. Dus schrijf op waar die interessante gedachten, passages uit boeken of artikelen vandaan kwamen. Zo kan je op het moment dat je inspiratie nodig hebt de informatie snel terugvinden.
#4. Doe dingen die je niet interesseren
Door te kijken buiten je comfortzone kom je op ideeën waar je anders nooit op gekomen was. Soms denken we dat iets saai is, omdat we er niets van afweten, maar daardoor kom je juist op verrassende gedachten. Dus lees in je vakbladen altijd een artikel dat je anders overgeslagen zou hebben, ga bij een conferentie naar een sessie die je anders voorbij zou laten gaan of kijk een online video waarvan je bang bent dat die saai is.
#5. Houd ongemakkelijke gesprekken
Een andere creatieve stimulus is door gesprekken aan te gaan die je liever uit de weg gaat. Dus ga in gesprek met je racistische taxichauffeur, je zwaargelovige buurman of het Gele Hesje naast je in de trein. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar door te praten met mensen die een radicaal ander perspectief hebben, krijg je een inkijkje in levens waar je anders nooit mee te maken zou krijgen.
#6. Laat alles uit je handen vallen
De laatste stap is misschien wel de belangrijkste, schrijf het op! Je weet nooit wanneer je inspiratie krijgt, maar handel zodra je een ingeving krijgt. Of je nou in de bus zit, het middenin de nacht is of je met je familie aan tafel zit, stop met wat je aan het doen bent, en schrijf je idee op. Als ze eenmaal weg zijn, is het heel moeilijk om ze later te herconstrueren.