“In totaal doen we vijf pilots met zakelijke partners”, zegt Igor Kluin – oprichter en bedenker van de Qbox. Twee pilots (200 huishoudens) zijn enkele maanden terug van start gegaan. ‘Leerzaam’, zo omschrijft Kluin de betatests. “In de eerste pilot zijn we op 80 procent van de mogelijke problemen gestuit. Vanaf nu is het millimeterwerk.” Vooral aan de software wordt continu gesleuteld.
Betatest
De testen lopen zo goed dat Kluin nu ook consumenten aan wil sluiten op de Qbox. Er is plek voor maximaal 100 betatesters. “We richten ons op mensen die al zonnepanelen hebben en heel goed begrijpen wat dat inhoud.” Veel kunnen deze betatesters nog niet met het systeem. De Qbox is ontwikkeld voor het clusteren van duurzaam opgewekte energie en deze naar vraag te verdelen onder aangesloten huishoudens. Voor individuele gebruikers blijven de functionaliteiten beperkt tot het monitoren van de opbrengst en het zo goed mogelijk inzetten van die capaciteit. Denk aan het bijvullen van de warmteboiler als de opbrengst van het zonnepaneel op zijn hoogst is. Ondanks de beperkte mogelijkheden verwacht Kluin voldoende animo. “Er wordt ons nu al vaak de vraag gesteld wanneer het systeem op de markt komt. Er is een grote behoefte naar het monitoren van de energieopbrengst.” De testers moeten zelf een Qbox aanschaffen à 279 euro. Een hoop geld, geeft ook Kluin toe. Toch denkt hij dat de hoge prijs geen barrière is. “Er zijn concurrerende systemen die ook monitoren, maar die zijn vaak duurder en kunnen minder”, zo belooft hij.
Naar wie is Kluin op zoek? “Ik wil kritische zuurpruimen. Als zij tevreden zijn, dan weet je dat je een goed systeem hebt.”
Igor Kluin is één van de sprekers op de ChallengerDay. Hij hoopt daar meer te kunnen melden over de toekomst van Qurrent. “Er zit een einde aan het prijzengeld dat ik vorig jaar bij de Green Challenge won. Er wordt inmiddels druk gesproken met potentiële investeerders.”