Reid Hoffman is er maar druk mee: hij schrijft boeken, host een podcast, is bestuurder bij Microsoft, Inflection AI en nog wat kleiner grut. Hij is partner bij investeerder Greylock en veelgevraagd expert.
‘Voor elke aanvraag die ik accepteer, wijs ik er 99 af en misschien zelfs meer’, vertelt hij op het Future Business Event van Harvard Business Review. Een dag heeft nog altijd maar 24 uur en een digitale kloon kan dan helpen.
De eerste digitale tweeling van Hoffman verschijnt in april dit jaar: Reid AI. De chatbot is gebouwd door Hour One. Hoffmans stem is gekloond door ElevenLabs. De manier waarop de avatar reageert in gesprekken, komt uit een op maat gemaakte versie van GPT-4.
De input voor zijn digitale kloon is al zijn boeken, toespraken, artikelen, podcasts en video’s van de afgelopen twintig jaar. Maar ook zijn lichaamstaal, zoals knikken, schouders ophalen en glimlachen, zijn gekopieerd. ‘De technologie die is gebruikt bestaat al. Dit is iets wat iedereen kan doen’, voegt hij eraan toe.
Reid AI is een spiegel
Hoffman is zich bewust van de problemen met deepfakes en de schade die ze kunnen aanrichten. Zijn eigen virtuele versie ziet hij vooral als een positief experiment met kunstmatige intelligentie. Hij wil Reid AI gebruiken als een spiegel die ‘eigen ideeën en persoonlijkheid kan terugkaatsen om te onderzoeken en te overwegen’.
De chatbot helpt hem om ‘anders te denken, mezelf op nieuwe manieren uit te drukken of ideeën te verbinden die ik anders misschien niet zou hebben’, post hij op LinkedIn.
Voor Silicon Valley is kunstmatige intelligentie bedoeld om mensen te vervangen op de werkvloer. Voor Hoffman is het doel van AI vooral het verbeteren en vergroten van de capaciteiten van mensen. Hij begrijpt de zorgen over de toekomst, het pessimisme over de impact van AI voor mens en maatschappij, de ethische bezwaren… ‘Maar AI is de volgende logische stap voor de mensheid’, zegt hij.
Mensen werken samen met machines, in plaats van mensen die tegenover machines komen te staan. ‘AI geeft ons superkrachten. Mensen die geen AI gebruiken, worden vervangen door mensen die wel AI gebruiken.’ Wie het nut van AI in twijfel trekt, heeft er gewoon nog niet genoeg mee geëxperimenteerd.
Lees ook: Zoveel schade richt AI nu al aan volgens Aaron Mirck
Klingon? Geen probleem
Hoffman post op YouTube eerst een interview met zijn digitale twin. Daarbij maakt hij nog duidelijk het onderscheid tussen zichzelf en zijn AI-deepfake. Hij laat Reid AI tv-host Jerry Seinfield nadoen en zelfs Klingon spreken.
Daar blijft het niet bij. Reid AI verschijnt in interviews op de Amerikaanse zender CNBC en op een event van Bloomberg. Bij een speech voor Periugia University vertaalt Reid AI de speech voor zijn eredoctoraat in tien talen.
‘Heel vreemd om mezelf Chinees te zien spreken’, reageert hij verrast. Zelf kan hij ‘zich helaas maar in één taal goed uitdrukken’. De talenkennis van zijn kloon helpt bovendien om een bredere ‘menselijke connectie’ tot stand te brengen. ‘Reid AI heeft niet alleen het vermogen om te vertalen, maar om het ook op mijn manier af te leveren.’
Hoffman is inmiddels dik tevreden met het vertaalwerk van Reid AI. Bovendien heeft zijn fake versie een encyclopedische kennis’ van het echte werk van Hoffman. Waar de avatar wat minder goed in is, is het begrijpelijk reageren in realtime of het geven van genuanceerde antwoorden.
Ook de digitale kloon is druk
Sinds de lancering heeft Reid AI het enorm druk met het beoordelen businessplannen in wedstrijden, praten met journalisten, met actrices, met ceo’s, gast zijn in podcasts en het vertalen van speeches in allerhande talen. Het is een lange lijst, zegt Hoffman in een nieuwe post op LinkedIn. ‘Misschien heeft hij assistentie nodig.’
Hoffman wijst erop dat het maken van zulke digitale tweelingen steeds eenvoudiger wordt. Bovendien wordt de kwaliteit ervan steeds beter. Dus daagt hij zichzelf en de tools van onder meer Hedra en Unshut uit met het creëren van een nieuwe avatar: een twintig jaar jongere versie van hemzelf.
Daarvoor wil hij terug naar de pitch van 2004 voor een groep investeerders over LinkedIn. Hoffman was toen ‘uitgerust met een powerpoint, een groeiplan, een solide verhaal’ en een visie waarin hij ‘heilig geloofde’.
Lees ook: AI heeft volgens deze hoogleraar een groot risico van middelmatigheid
Twintig jaar jongere uitvoering
Met LinkedIn is het helemaal goed gekomen, maar Hoffman is toch nieuwsgierig naar het advies dat hij zichzelf toen zou hebben gegeven met de kennis die hij vandaag heeft. Zeg maar een gesprek tussen verleden en toekomst. ‘Welke geruststellingen of waarschuwingen zou ik de jongere Reid hebben meegegeven.’
Het antwoord op die vraag komt in oktober van de nieuwe Reid AI. De kennis van deze avatar wordt beperkt tot 2004. Hoffman is de investeerder waar de jonge digitale kloon voor mag pitchen.
De oudere versie vindt het wel spannend, zo’n nabootsing van ‘de nieuwsgierigheid van mijn jongere ik’ en het ‘herbeleven van een spannend moment voor het bedrijf dat ik mede heb opgericht’.
Uiteindelijk vindt hij dat pitchen van zijn jongere digitale versie voor LinkedIn toch ‘een beetje surrealistisch’, maar ‘ik geloof dat ik nog steeds in het idee zou investeren’. Duh, met de kennis van nu zou iedereen hetzelfde zeggen.
Lees ook: Waarom AI geen technisch probleem is, maar een leiderschapsvraagstuk