Nederland is het land met de meeste startende ondernemers van de Europese Unie. Dat klinkt mooi, maar het innovatieve vermogen van onze start-ups blijft achter bij dat van ondernemers in andere landen.
Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor, waar onderzoeksbureau EIM aan mee heeft gewerkt.
Inhaalslag
Nederlanders hebben een grote inhaalslag gemaakt: 7,2 procent van de mensen tussen 18 en 64 jaar heeft een startend bedrijf of is bezig er eentje op te richten. Dat brengt ons land aan kop van de ranglijst van EU-landen, en wereldwijd op de vijfde plaats, achter de Verenigde Staten. In 2001 was nog 4,9 procent van de arbeidsgeschikte bevolking startend ondernemer, waarmee Nederland de derde positie in de EU bekleedde, achter Griekenland en Noorwegen. Momenteel staat in Europa Ierland op twee, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Finland. België en Italië sluiten de rij.
Aanstekelijk en hip
De groei van het aantal starters is volgens het EIM te danken aan een steeds betere entrepreneurcultuur in ons land. Meer mensen zien ondernemerschap als een goede loopbaan. Ze denken ook vaker dat ze de juiste vaardigheden bezitten voor een zelfstandig bestaan. Bovendien blijkt ondernemen aanstekelijk. Bij een op de drie nieuwe zelfstandigen heeft een andere entrepreneur invloed op de keuze om een bedrijf te starten. Ook is het aantal particulieren dat investeert in kleine en beginnende bedrijven vorig jaar fors gestegen, van 1,9 procent in 2009 naar 3,4 procent in 2010. Met een stijgend aantal informele investeerders worden ook automatisch meer nieuwe bedrijfsoprichtingen mogelijk.
Investeerders van eigen bodem
Dat informele investeerders meer in eigen land investeren is een mooie ontwikkelingen. Uit recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat buitenlandse investeerders het in Nederland flink laten afweten, zeker in vergelijking met andere Europese landen. De investeringen in ons land namen vorig jaar met 6 procent toe, waar het gemiddelde in Europa op 14 procent lag. Oorzaken hiervan zijn volgens het adviesbureau hoge loonkosten en fiscale druk in combinatie met te lage investeringen in onderzoek.
Geen vernieuwing
Desondanks brengt Nederland nu dus het hoogste aantal ondernemers voort van alle EU-landen. Toch werpt dit nog niet direct zijn vruchten af op het gebied van innovatie. Nedelandse starters richten zich niet heel stevig op productvernieuwing en dat kan nog wel eens nadelige gevolgen hebben. Bedrijfsgroei, zowel binnen de landsgrenzen als internationaal kan hierdoor op de tocht komen te staan.
Nog een wereld te winnen
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken stelt dan ook in een reactie dat het mooi is dat zich de afgelopen jaren in Nederland een 'ondernemersrevolutie' heeft voltrokken, maar dat er nog 'een wereld is te winnen'. Met name op het gebied van snelle groeiers en innovatieve ambitieuze ondernemers hebben we een inhaalslag te maken, aldus de minister.
> Global Entrepreneurship Monitor
Lees ook:
- Nederland verliest glans 18-07-2011
- De best en slechtst presterende regio's van ons land 24-06-2011
- Bedrijf moet meer leren van innovatieproces 22-06-2011
- Not invented here 11-07-2011