Hoe meer data je verzamelt, hoe meer analyses je erop los kunt laten. Leuk om vrienden en collega's mee af te troeven. In de zakelijke wereld kan het bovendien geld opleveren. Podiumauteur Bas van der Horst legt uit wat de 'fun' van data analyse is.
Sport wordt over de hele wereld gevolgd en sporters worden bewonderd door fans. Het is daarom goed te begrijpen dat elk groot sportevenement, zoals recentelijk het EK, de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen, voor grote opwinding zorgt. Mensen hebben nu eenmaal van oudsher een grote drang om zich met anderen te meten en wij als supporters vinden het op onze beurt weer geweldig om onze landgenoten toe te juichen wanneer zij topprestaties leveren. En na de tegenvallende resultaten tijdens het EK en de Tour de France, waren onze pijlen nu gericht op de Spelen.
Zelf data analyseren
Televisieprogramma’s en kranten waren in staat om uitgebreid te publiceren over de 27e editie van de Spelen in Londen, omdat er ontzettend veel sportdata beschikbaar is. De belangrijkste bron voor deze data is Infostrada. Met apps die overwaaien vanuit de zakelijke wereld kunnen sportfans deze enorme hoeveelheid sportdata nu ook zelf analyseren en nieuwe trends voorspellen. Met behulp van Business Discovery (de opvolger van Business Intelligence) kunnen gebruikers relaties en patronen in de data ontdekken, waarmee ze collega’s en vrienden kunnen imponeren met hun voorspellingen.
Opvallende weetjes
Zo blijkt uit analyse van de data van Infostrada bijvoorbeeld dat het Bruto Nationaal Product (BNP) van een land niet gerelateerd is aan het aantal gewonnen medailles. Je zou denken dat rijke landen veel investeren in sport, maar uit de data analyse blijkt dat bijvoorbeeld Japan (BNP van $39 miljard) in totaal slechts 360 medailles won, terwijl Hongarije (met een veel lager BNP van $ 13 miljard) in totaal 457 medailles won. Daarnaast is inmiddels bekend dat je als atleet het beste 75 kilo kan wegen. Dat is namelijk het gemiddelde gewicht van de Olympisch kampioenen. Tot slot blijkt uit data-analyse ook dat het organiseren van de Spelen voor aanzienlijk meer medailles voor het gastland zorgt, in vergelijking met andere jaren. Nu is dat nog niet zo schokkend, maar opvallend is wel dat de stijgende trendlijn in de editie na het organiseren van de Spelen abrupt weer daalt. Dit betekent dat Engeland in Rio de Janeiro minder dan 65 medailles mee naar huis zal nemen.
Big data
Dit soort analyses zijn erg interessant wanneer het om sport gaat, maar de oorsprong van Business Discovery ligt natuurlijk in het bedrijfsleven. Omdat je data met behulp van BI-tools eenvoudig kan analyseren en interpreteren, kom je tot inzichten die je voorheen niet had en kun je betere beslissingen nemen, besparingen realiseren en innovaties mogelijk maken. Zeker nu het in de business steeds over ‘Big Data’ gaat, wordt de waarde en relevantie van data steeds belangrijker. En als je dan dankzij data-analyse aan collega’s kan vertellen dat Nederland in Rio de grootste kans heeft op medailles bij het zwemmen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.
Over de auteur:
Dit podiumartikel is geschreven door Bas van der Horst, Country Manager Benelux bij QlikTech
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.