Een ergonomische theeset die de consument zelf een kleur kan geven, een systeem om zelf 3D-foto’s te maken of een waxinelichtje dat geen kaarsvet morst. Zomaar drie producten die uitvinders in licentie willen verkopen of waar ze investeerders voor zoeken. Dat gaat gebeuren op 21 juni in Rotterdam, tijdens de innovatieveiling. “De veiling is vergelijkbaar met een kunstveiling, alleen dan met uitvindingen en merken die het bedrijf vooruit kunnen helpen”, legt Yvonne Metaal van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) uit, een van de initiatiefnemers van het evenement. “Veel ondernemers zijn toe aan een nieuwe fase, maar hebben geen idee hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen.”
Tot medio juni mogen uitvinders hun innovaties aanmelden, waarna een jury de vijftig beste ideeën selecteert. Metaal: “Ze moeten wel commercieel haalbaar zijn.” Een belangrijke bron voor de veiling zijn volgens Metaal professionele organisaties als de Nederlandse Orde van Uitvinders en de TU Delft. Aspirant-kopers kunnen de uitgekozen vindingen vooraf via innovatieveiling.nl bekijken en de veiling voor 45 euro bijwonen.
Daar worden niet de innovaties zelf geveild, legt Metaal uit, maar het exclusieve recht om met de bedenker te onderhandelen over een vorm van samenwerking. Wie het meest biedt, heeft dus het alleenrecht met de uitvinder aan tafel te gaan zitten. De opbrengsten van het spektakel, dat wordt geleid door een professionele veilingmeester, gaat naar een goed doel.
EDBR organiseert de veiling samen met adviesbureau Nenunav en de gemeente Rotterdam. De veiling is een van de initiatieven waarmee Rotterdam als stad van innovatie op de kaart moet worden gezet.