1. New Venture: Alles is voor Delft
Volle bak bij de uitreiking van de prijzen van ondernemerswedstrijd New Venture. Een paar honderd belangstellenden kwamen af op sprekers Arko van Brakel (De Baak) en Bas Beek (Compananny), maar natuurlijk vooral voor de drie prijzen van 20.000 euro. Delftse ondernemers gingen ermee aan de haal: Green Motion Technologies (in 2011 ook in de Sprout 25 onder de 25), MOCS en One Nights Tent wonnen, en zorgden er mede voor dat de onderwijsprijs ook naar Delft ging. Green Motion Technologies ontwikkelt tandwielen die die sterker zijn, minder hitte produceren en minder geluid maken dan traditionele tandwielen. MOCS zet een nieuwe verbindingstechniek voor composieten in de markt, waarmee componenten uit verschillende materialen eenvoudiger verbonden kunnen worden. One Nights Tent maakt biologisch afbreekbare tenten voor festivalgangers, die na gebruik op een festivalterrein worden afgebroken door de natuur en dus geen afval opleveren.
2. Vente Privée wil naar drie miljard
Ook Europa krijgt langzaam zijn e-commercereuzen. De besloten Europese webwinkel Vente Privée wil zijn omzet in de komende jaren ruim verdubbelen tot drie miljard euro. Handel via mobiele dragers speelt daarin een belangrijke rol. “We doen nu 1,3 miljard euro en willen naar drie miljard. Dat kan niet alleen in Frankrijk, dus we gaan groeien in andere Europese landen”. Ilan Benhaim is een van de oprichters van de grote fashionshop Vente Privée. Hij sprak op Emerce eFashion in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Die groei zal gedeeltelijk op eigen kracht worden gerealiseerd. Althans, Google zal slechts in beperkte mate helpen bij de buitenlandse groei van de Fransen. De site is afgeschermd met een log-in waardoor de duizenden items in de winkel niet kunnen worden geïndexeerd.
3. Turkije wil Twitter binnen de grenzen voor controle
De Turkse regering wil meer controle over sociale netwerken en heeft Twitter gevraagd om een kantoor te openen in het land, zodat het bedrijf sneller te bereiken is bij incidenten. Dit heeft de minister Binali Yildirim van Transport en Communicatie donderdag gezegd. ‘Als we een aanvraag voor informatie indienen, dan willen we iemand in Turkije hebben die deze informatie kan aanleveren’, zegt Yildirim. ‘Er moet een gesprekspartner komen die onze klachten in behandeling kan nemen en die kan ingrijpen als er fouten zijn gemaakt’, vervolgt Yildirim. ‘We hebben alle sociale netwerken laten weten dat ze zich naar de Turkse wet moeten schikken als ze hier actief willen zijn.’
4. ‘Nieuw biljet jaagt supermarkt op kosten’
Het nieuwe vijf-eurobiljet heeft een aantal supermarktondernemers op kosten gejaagd. Dit komt doordat sommige ondernemers gedwongen zijn nieuwe apparatuur aan te schaffen. Het gaat daarbij om de zogenoemde biljet-echtheid-checkers, waarmee eurobiljetten worden gecontroleerd. In een aantal gevallen blijkt de software hiervan niet te kunnen worden bijgewerkt, zo blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie het Vakcentrum. Ook de aanwezige geldtelmachines kunnen in sommige gevallen niet worden geüpdatet. Eén ondernemer is zelfs bijna 2000 euro per winkel kwijt. Een andere ondernemer vindt de kosten zo hoog, dat het beter is het risico op valse eurobiljetten te lopen.
5. Groene energie rukt op
In 2018 is 25 procent van de wereldwijd gebruikte elektriciteit afkomstig van groene bronnen. Dat is meer dan stroom uit gas of kerncentrales. Deze voorspelling van het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt uit zijn Medium-Term Renewable Energy Market Report. Volgens het rapport zal de wereldwijde hoeveelheid geïnstalleerde hernieuwbare energie de komende vijf jaar met 40 procent gaan groeien. In 2018 zal bijna een kwart van alle elektriciteit afkomstig zijn van groene bronnen, voorspelt het IEA. In 2011 was dit aandeel nog ongeveer 20 procent. Een groot deel van de geïnstalleerde hernieuwbare energie is waterkracht. Het aandeel van andere bronnen van hernieuwbare energie zoals wind, zon, biomassa en aardwarmte was 4 procent in 2011 en zal verdubbelen naar 8 procent in 2018, volgens het rapport.
6. De heilige graal van mobiel betalen, dat belooft Clinkle
De online industrie belooft al jaren een goede oplossing voor mobiele betalingen, maar tot nu toe zijn er nog geen succesvolle initiatieven waarbij de creditcard wordt vervangen door de telefoon. Nu komt daar wellicht verandering in. Zoals het een mythische startup betaamt, maakt Clinkle niet bekend hoe het zijn systemen bouwt, maar het krijgt wel 25 miljoen dollar investeringsgeld van ondermeer Accel Partners, Andreessen Horowitz, Intel, Intuit, Salesforce-ceo Marc Benioff, en Peter Thiel, co-founder van PayPal. Een indrukwekkend rijtje namen, daar moet iets moois uitkomen…
7. Psst.. Pandje kopen?
Mocht je nog een kantoorpand in New York zoeken: de eerste twee biedingen op het Empire State Building zijn binnen. Het laagste bod komt van vastgoedmagnaat Rubin Schron uit New York. Dat maakten zijn advocaten al bekend. Het is evenwel niet bekend wie achter het hogere, omgerekend 1,6 miljard euro zware bod steekt. Volgens het financieel persagentschap Bloomberg gaat het om een groep investeerders uit het nabije oosten.De advocaten deelden mee het bod te zullen onderzoeken, vooraleer verdere commentaar te geven. Beide bedragen liggen wel onder de geschatte waarde van 2,3 miljard dollar.
Tot zover de Sprout update van 28 juni. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.