Aan de hand van ct-scans kan het softwaresysteem van Krekel – die erop is gepromoveerd aan de TU Delft – botmodellen simuleren. Daarmee kan vooraf worden bekeken hoeveel bewegingsvrijheid een patiënt zal hebben na een operatie, en wat de meest effectieve plaatsing van de prothese is.
Clinical Graphics kan met de software het leed van miljoenen mensen besparen die ieder jaar een gewrichtsoperatie ondergaan – alleen al in Nederland zijn dat er twee miljoen – en daarna problemen ondervinden. “Het gaat nu nog vaak mis omdat er geen exacte inschatting gemaakt kan worden van de beste plaatsing van een prothese”, legt Krekel uit. Daardoor blijven patiënten vaak met pijn zitten of kunnen ze na de operatie nog niet goed bewegen. Dan moeten heroperaties gedaan worden.
Ethische overwegingen
Op het businessmodel van Clinical Graphics kwamen nog wel wat vragen van de jury. Ziekenhuizen moeten de software aanschaffen, terwijl de besparing zit bij verzekeraars zit. “Je moet dus chirurgen overtuigen om vanuit ethische overwegingen de aanschaf te doen”, geeft Krekel toe.
Krekel wint een prijzenpakket van 20.000 euro, bestaande uit een geldbedrag en een aantal diensten. Voor de lancering is hij nog op zoek naar investeerders die twee ton startkapitaal in het bedrijf willen steken.
Aanmoedigingsprijs
Een extra aanmoedigingsprijs die door de jury spontaan in het leven was geroepen ging naar de Sunshade van Lianne van Genugten. Zij ontwierp een ‘levende’ parasol met daarin flexibele zonnecellen verwerkt. De designparasol slaat overdag uitgeklapt zonne-energie op, en klapt als het donker wordt in om te veranderen in een schemerlamp. De parasols – waarmee Van Genugten over de hele wereld mag presenteren op beurzen en dergelijke – zullen 4900 euro gaan kosten op de consumentenmarkt, en Van Genugten hoopt er 1000 te hebben verkocht in 2015. Een mooi voorbeeld van mechatronica, vond de jury.
De overige drie finalisten waren Green Claim, Secureceipt en Infotron.