1. Tony Hsieh omgekomen
Tony Hsieh, die als CEO van Zappos een generatie ondernemers inspireerde met zijn creatieve en tegendraadse aanpak, is overleden. Hsieh was op bezoek bij zijn broer, waar hij slachtoffer werd van een huisbrand. Hsieh, een kind van Taiwanese immigranten, overtuigde miljoenen kopers om online te shoppen dankzij zijn obsessie met klanttevredenheid. Hij deelde zijn visie in het boek Delivering Happiness, gebaseerd op de drie-eenheid profit, purpose en passion. Hsieh investeerde in Las Vegas honderden miljoenen in het Downtown Project, waar gouverneur van Utah Steve Sisolak hem in memoriam voor bedankt.
Tony Hsieh might be the most original thinker I’ve ever been friends with. He questioned every assumption and shared everything he learned along the way. He genuinely delighted in making anyone and everyone happy. The earth has lost a beautifully weird and helpful person. RIP
— Chris Sacca ?? (@sacca) November 28, 2020
2. Verlies Bloomon stijgt
De boeketten van Bloomon zijn fraaier dan de jaarcijfers van het bloemenbezorger, schrijft Quote na een blik op de resultaten in 2019. Het nettoverlies van het ruim zes jaar oude bedrijf steeg naar 4,3 miljoen euro (2018: 4,1 miljoen). Lichtpuntje is de omzet die met 18 procent steeg (exacte cijfers worden niet gedeeld). Dat zorgde voor een minder slecht operationeel resultaat (min 5,1 miljoen euro) dan in 2018 (min 9 miljoen euro). Uit het negatieve eigen vermogen (min 2 miljoen euro) blijkt dat de 25 miljoen euro financiering die Bloomon ophaalde is opgedroogd. Het bedrijf leende vorig jaar 7,5 miljoen euro bij de Rabobank.
3. Keurmerk moet kickbacks verbannen uit adviesmarkt
Stichting MKB Financiering lanceert vandaag een keurmerk voor mkb-adviseurs. Doel is onder meer het uitbannen van de kickbacks die adviseurs opstrijken wanneer ze een ondernemer doorverwijzen naar een financier. Ook zouden adviseurs verder moeten kijken dan banken, zegt Roland Kleverlaan van Stichting MKB Financiering tegen het FD. ‘Ze hebben vaak geen weet van recente alternatieven.’ Ook de Kamer van Koophandel en toezichthouder AFM zijn bij het keurmerk betrokken. Het keurmerk is gekoppeld aan de gedragscode die vorig jaar al werd ingevoerd.
4. Amerikaanse gig-bedrijven mogen flexwerkers aandelen geven
De Amerikaanse beurswaakhond SEC wil gig-bedrijven zoals Uber en Postmates toestaan om hun chauffeurs en bezorgers deels te belonen met aandelen.Dat sluit volgens de SEC beter aan bij de huidige arbeidsmarkt, waar gig-werkers een steeds integraler onderdeel van zijn. Amerikaanse bedrijven mochten tot nu toe alleen aandelen verstrekken aan werknemers, terwijl bedrijven er net zo goed belang bij hebben dat ook flexkrachten profiteren van de groei van een bedrijf, redeneert de SEC. In de nieuwe plannen mogen bedrijven maximaal 15 procent van het jaarinkomen in aandelen uitkeren.
5. Challengerbank Starling overnamedoelwit
JP Morgan en Lloyds azen op challengerbank Starling, meldt The Times. Het Amerikaanse JP Morgan zou Starling en zijn 1,8 miljoen rekeninghouders zien als springplank naar Groot-Brittannië, waar het volgend jaar een consumententak wil opzetten, terwijl Lloyds verlekkerd naar de technologie kijkt. Oprichter Anne Boden wil haar bedrijf echter niet verkopen aan een traditionele bank, reageert een woordvoerder tegen Bloomberg. ‘We mikken nog steeds op een beursgang.’ De zes jaar oude startup was in oktober (operationeel) winstgevend, maakte Boden vorige week bekend, geen vanzelfsprekende mijlpaal voor een challengerbank.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: eerste vegan supermarkt in Amsterdam
Amsterdam krijgt de eerste volledig veganistische supermarkt van Nederland. Oprichter James Fresco opent in januari, pal tegenover een lokale Albert Heijn, ‘een prettige, professionele en eigentijdse winkel’ met ‘het grootste assortiment vegan en plant based producten van onze hoofdstad’. Om zijn toko te financieren lanceert de ondernemer deze week een crowdfundingcampagne.
Wat we ook lazen:
- In plaats van buitenlandse techbedrijven lokken als ‘brievenbussenland’, zou Nederland het makkelijker moeten maken om mensen aan te nemen en personeel te belonen in aandelen, zegt MessageBird-oprichter Robert Vis. (NRC)
- Platformexpert Martijn Arets maakte dit fijne overzicht van alle (81) online marktplaatsen in de kluseconomie.
- De sfeer op de helpdesk van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is grimmig. (Volkskrant)
- Terwijl het aantal doden door een overdosis van de pijnstiller Oxycodon rap steeg, stelde consultant McKinsey aan fabrikant Purdue Pharma voor om de verstrekkers van het middel een korting te geven voor elk dodelijk slachtoffer. (New York Times)
- Uit de kluiten gewassen vc-fondsen houden slechte businessmodellen te lang in stand. (The New Yorker)
- ‘Groene’ lithium veroorzaakt een nieuwe goudkoorts. (BBC)