Diane Janknegt – WizeNoze
Eén van de genomineerde startups met een vrouwelijke oprichter is Wizenoze. Het product The Web for Classroom biedt leerlingen en studenten toegang tot een op leeftijd afgestemd internet dat op betrouwbaarheid is gecontroleerd. Het bedrijf is genomineerd in de categorie Onderwijs. De oprichtster van Wizenoze is Diane Janknegt; zij kwam eerder al naar voren in lijsten als TheNextWomen100 en de 100 Women Founders in Europe to Follow van Forbes. De startup staat nu in de Disrupt 100, een jaarlijkse lijst met honderd bedrijven die de grootste potentie hebben om nieuwe mondiale markten te beïnvloeden, en is de enige uit Nederland op de lijst.
Charlotte van Oorschot – AcaBoo
Een andere finalist in de categorie Onderwijs is onlineplatform AcaBoo, waar studenten toegang hebben tot hun complete studieboekenpakket voor een vast bedrag per maand. AcaBoo is in september 2018 gelanceerd op de Vrije Universiteit van Amsterdam. De medeoprichtster van AcaBoo is Charlotte van Oorschot; tevens genomineerd in de categorie Zakenwonders bij de VIVA400. Charlotte is product owner en tevens verantwoordelijk voor de operations van de startup. Voorafgaand aan het oprichten van AcaBoo heeft zij haar bachelor Psychologie behaald.
Cinzia Silvestri – BI/OND
In de categorie Gezondheid is BI/OND genomineerd. Deze organisatie tracht miniaturen van organen te creëren – zogenaamde organen-op-chips – om een ziekteverloop te kunnen onderzoeken en aan een oplossing tot genezing te werken. Cinzia Silvestri is co-founder en verantwoordelijk voor de dagelijkse operations en het opstellen van doelen voor BI/OND. Voorafgaand aan het oprichten van de startup, heeft ze haar PhD in Microelectronics behaald aan de TU Delft.
Willemijn Wortelboer – RAW Paints
Ook in de Klimaat-categorie bevinden zich onder de genomineerden twee startups met een vrouw aan het roer. RAW Paints heeft poederformules ontwikkeld voor diverse applicaties, die met het toevoegen van water veranderen in hoge kwaliteit verf. De drijvende kracht achter deze startup is Willemijn Wortelboer. Zij wil dat mensen bewust zijn en worden van het optimaal gebruiken van alledaagse producten. Voordat ze haar bedrijf startte, werkte ze als freelancer in organisatiesupportfuncties, zowel in de profit- als de non-profitsector.
Catarina de Carvalho Esteves – SPONSH
SPONSH is een temperatuurgevoelig, slim textiel dat bij lage temperaturen hydrofiel wordt en grote hoeveelheden water uit lucht opneemt, zonder energie te verbruiken; als de luchttemperatuur stijgt, geeft SPONSH het verzamelde water weer af. Deze startup ontving ook een nominatie in de categorie Voeding. Het brein achter deze uitvinding is dr. Catarina de Carvalho Esteves. Zij leidt het onderzoeksprogramma van SPONSH en adviseert over het productieproces. Daarnaast is ze universitair hoofddocent Physical Chemistry aan de Technische Universiteit Eindhoven en (co-)auteur van meer dan 47 wetenschappelijke artikelen.
Sanneke Mulderink – Tranzer
Mede-oprichtster van Tranzer is Sanneke Mulderink. Met de Tranzer-app zoek, boek en betaal je je reis met het openbaar vervoer en/of taxi door Nederland en in Europa, alles vanuit één app. In een paar klikken heb je een mobiel ticket in je telefoon, waarmee je direct kunt reizen. Mulderink is gespecialiseerd in het optimaliseren van grote operationele processen. Ze heeft veel ervaring opgedaan als projectmanager bij NS Poort, NSR en ProRail. Ze richtte acht jaar geleden ook het bedrijf Lynxx op, dat zich bezighoudt met het verwerken en visualiseren van grote hoeveelheden gegevens, vooral in het openbaar vervoer. Tranzer dingt mee naar een Accenture Innovation Award in de categorie Mobiliteit.
De bekendmaking van de Accenture Innovation Awards 2018 vindt plaats op vrijdag 2 november 2018 in DeFabrique in Utrecht.