Wie: Kuldip Singh
Wat: commissaris bij onder andere KPMG, Kyndryl Nederland, ROM InWest en TenneT
Wapenfeit: stuurt als supercommissaris op ambitieuzer DE&I-beleid bij meerdere organisaties
Impact op grote schaal, dat is het motto van Kuldip Singh (1973). En hij voegt de daad bij het woord. Deze supercommissaris heeft zitting in maar liefst acht raden. Komen ze: de rvc’s van KPMG, ROM InWest, Whiffle, Kyndryl Nederland, TenneT, Skoon Energy, de raad van advies van Wickey en de raad van toezicht van InnoSportLab Sport en Beweeg.
Het zaadje werd geplant toen KPMG, zijn tweede werkgever, hem voor een commissariaat vroeg. De in New Delhi geboren en in Amsterdam getogen Singh is opgegroeid met het Sikh-geloof. Het dragen van een tulband is daar een uiting van.
Dat valt op, weet hij. ‘In zakelijke omgevingen ben ik vrijwel altijd de enige Sikh. Onbewust ging ik daardoor overcompenseren. Langer doorwerken, dat soort dingen. Dat is ook wel iets vanuit mijn Indiase opvoeding. Van hard werken word je niet vies.’
Tot hij besefte dat hij die zichtbaarheid ook in zijn voordeel kon gebruiken: als rolmodel en aanjager van meer diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Dat bracht hem op het pad van meerdere commissariaten. Vanuit de gedachte: binnen één onderneming blijft je impact beperkt, het is veel interessanter om het breder aan te pakken.
Een van zijn speerpunten: strikte targets of, beter nog, quota. Voor de rvc’s, de raden van bestuur en alle lagen daaronder. Ook hier kiest hij voor een brede inzet: ‘Niet alleen op gender zoals bij rvc’s nu al het geval is. Maar ook op leeftijd, etniciteit, geaardheid, neurodiversiteit en fysieke beperkingen. Dat ligt privacygevoelig, maar is oplosbaar. Grote organisaties als KMPG en TenneT maken op dat vlak al mooie stappen.’