Bruce Westeneng en Niek Storm strijden met BestelBewuster tegen voedselverspilling rond zakenlunches. Dit doen ze met technologie: als deelnemers zelf van te voren kunnen kiezen wat ze willen eten, blijven er nooit meer broodjes liggen.
Wat: bestelsoftware tegen food waste
Wie: Bruce Westeneng en Niek Storm
Sinds: 2020
Funding: innovatielening
Website: bestelbewuster.nl
In 2019 deden Westeneng en Storm mee aan het Startup in Residence-programma van de gemeente Haarlem, waarbij startups worden uitgedaagd oplossingen aan te dragen voor maatschappelijke thema’s. Een van de opdrachten draaide om het ontwikkelen van een oplossing tegen voedselverspilling tijdens zakelijke lunches. Daarvoor bedachten de twee ondernemers dat je met software ontmoetingen met catering – ‘meet&eats’ – zo kunt plannen, dat je bij de uitnodiging deelnemers meteen zelf laat kiezen wat ze willen eten. Dat idee sloeg aan, en in 2020 begonnen ze – samen met 3 kleinere aandeelhouders – Bestelbewuster.
Onze propositie is alleen maar relevanter geworden door corona
De software sluit goed aan bij online agenda’s van bedrijven en organisaties en hun bestelsystemen. Zo krijgen de deelnemers een overzicht te zien van het menu van de cateraar, om vervolgens hun keuze te maken. Westeneng: ‘We draaien het huidige bestelproces om, door de keuze voor catering bij de genodigde te leggen in plaats van bij de organisator. Dat zorgt voor efficiëntie in het bestelproces, minder voedselverspilling en dus ook minder kosten. Zo kan het banquetingbudget omlaag of meer waarde worden geleverd met hetzelfde budget. Daarnaast zetten wij de gast centraal met volledige keuzevrijheid en optimale informatie over de duurzame en gezonde keuze. De droom is alles zo persoonlijk mogelijk te maken!’
Het product is voor 99 procent klaar, er zijn pilots gedraaid bij 2 gemeenten en de eerste implementatietrajecten zijn doorlopen bij enkele corporates. ‘We zijn de afgelopen periode vooral bezig geweest met zichtbaar zijn en het gesprek blijven voeren met de markt.’ De software wordt aangeboden op basis van betaling per gebruik, maar tot nu toe is een innovatielening van 150.000 euro van de Rabobank de financiële motor achter de jonge startup. Met de achtergestelde lening wil Rabo startups steunen die innovatief bijdragen aan onder meer (agri)food gerelateerde onderwerpen.
Bestelbewuster is helemaal klaar voor het kantoor van de toekomst, waar ontmoeten centraal staat. ‘Onze propositie is alleen maar relevanter geworden door corona: aan de ene kant door het besef dat wij minder moeten verspillen, maar ook omdat medewerkers bewuster en gezonder willen eten. Daarnaast is er de verwachting dat zodra het kantoor weer opengaat, het een plek wordt om te ontmoeten met collega’s waar catering een rol bij speelt.’
Voor de toekomst kijkt Bestelbewuster ook buiten de kantoorwereld, naar de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Verder zoekt het samenwerking met cateraars, consultancy bedrijven en facilitaire systemen. ‘De eerste samenwerkingen beginnen vorm te krijgen.’ De BHAG: ‘Over 10 jaar zal elke medewerker 24/7 op locatie catering kunnen bestellen die matcht met een bewuste en gezonde behoefte, zonder dat hierbij verspilling van voedsel ontstaat.’