Wat: Haaienhuid voor schepen en vliegtuigen
Wie: Josefien Groot (25 jaar) en Ruben Geutjens (29 jaar)
Sinds: 2017
Funding: 1,3 miljoen euro
Website: Qlayers.com
Schepen en vliegtuigen met een haaienhuid zijn de toekomst als het aan Qlayers ligt. Het bedrijf uit Delft (13 medewerkers) verlaagt het brandstofverbruik van schepen dankzij een hypermoderne coating. Dat dunne laagje imiteert dezelfde microstructuur die haaien met zo min mogelijk wrijving door het water laat glijden.
Wil je de wereld duurzamer maken, dan kun je binnen de industrie veel meer bereiken dan binnen de consumentenmarkt, is de overtuiging van Qlayers. Zo bedraagt de brandstofbesparing bij met haaienhuidcoating uitgeruste containerschepen (die evenveel CO2 kunnen uitstoten als 12.000 auto’s) al snel 8.000 ton CO2-uitstoot per jaar, berekende Qlayers. Ook vliegtuigen en windmolens kunnen baat hebben bij het slimme laagje. Windturbines krijgen dankzij de haaienhuid op de turbinebladen een 5 procent hogere opbrengst, wat bij een windturbine van 2 megawatt kan zorgen voor een extra energie-opbrengst 264.000 kilowattuur per jaar.
Qlayers brengt de laag aan met een automatische printkop (’The Slash’ genaamd), wat 50 procent verf kan besparen en waardoor minder giftige stoffen in de lucht belanden. Daarmee wordt het bedrijf ook een aantrekkelijke optie voor (het onderhoud van) buizen en opslagtanks.
“Wij ontwikkelen een zeer complex, uniek product dat de wereldwijde coating-industrie – en de opslagtank-industrie, windturbine-industrie en alle andere industrieën waar we onze producten gaan toepassen – radicaal gaat veranderen”, zegt ceo Josefien Groot, die het bedrijf oprichtte samen met Ruben Geutjens.
Na het winnen van een startup-competitie van AkzoNobel tekende Qlayers een partnership met die verfgigant. Behalve een (al toegekend) patent voor de printtechnologie voor microstructuren heeft het bedrijf twee extra patentaanvragen lopen voor het geautomatiseerde printsysteem.
Qlayers haalde 1,3 miljoen euro aan vreemd vermogen op, oftewel groeigeld zonder aandelen weg te hoeven. De Groot: “Dit betekent dat wij als één van de weinige hightech hardware-startups alle aandelen nog in eigen handen hebben en nog steeds onafhankelijk zijn.”
Het businessmodel van de startup, die prat gaat op een divers team, is het leasen van zijn printtechniek aan onderhoudspartijen en fabrikanten. “Ons model is zeer schaalbaar doordat wij machines leveren aan de coating applicatiebedrijven, en niet zelf het coatingproces gaan uitvoeren. Op deze manier hebben wij zo min mogelijk te maken met lokale wet- en regelgeving. We leveren enkel de machines aan inclusief het onderhoud.”
Bekijk ook deze video die Rabobank eerder maakte over Qlayers: