Stem op Sebastian
Sebastian doet mee aan de Stagetimeverkiezing van Sprout en Inspiration360. Hiermee maakt hij kans om op 4 oktober in de Ziggo Dome zijn verhaal te vertellen aan duizenden ondernemers. Vind jij dat Sebastian moet winnen? Klik hieronder op de like knop. Een vakjury zal uit de top 3 één winnaar kiezen. Stemmen kan tot vrijdag 16 september 12:00.
In 2013 zijn Newsourcing BV en de Stichting Verantwoord Uitbesteden opgericht. Enerzijds om software outsourcing laagdrempelig te maken voor Nederlandse bedrijven; anderzijds om de keten waarin wij actief zijn te verduurzamen. Met een structureel percentage van de omzet van de BV is de Stichting de afgelopen jaren doorlopend gefinancierd, om daar vervolgens duurzame projecten mee op te kunnen zetten in India, waar we met een eigen R&D vestiging actief zijn. De samenwerking heeft geleid tot de afronding van de online marktplaats Sharefood.in, waarmee het ruilen van zelf verbouwd voedsel onder de lokale bevolking in de zuidelijke staat Kerala wordt gefaciliteerd.
Mijn carrière in het “wereldje” begon redelijk veelbelovend, totdat ik 5 jaar geleden genadeloos op m’n bek ben gegaan. Diagnose: Burn-out. Vervolgens heb ik letterlijk maandenlang uitgeblust bij m’n ouders op de bank gelegen. Het gevolg was dat ik op mijn 26e voor de levensgrote uitdaging stond om als ondernemer en als mens mijn kracht weer te hervinden en de boel radicaal om te gooien. Hoofdzakelijk voor mijn gezondheid, maar ook financieel: de kosten liepen gewoon door en er waren meerdere personeelsleden (met hun families) van mij afhankelijk.
Omdat ik slecht kon delegeren en een perfectionistische control-freak was bleek op pijnlijke wijze dat de onderneming veel te veel van mij afhankelijk was. Daarbij had ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt, waardoor iedere vorm van ‘work-life balance’ compleet zoek was. Ik heb keihard de strijd met mezelf aan moeten gaan en moest mezelf letterlijk opnieuw uitvinden. Ik stond voor de uitdaging om niet alleen mijn lifestyle, maar ook mijn stijl van ondernemen drastisch te veranderen. Dat heeft me letterlijk jaren gekost, maar ik kan inmiddels wel met recht zeggen dat het me gelukt is. Ik ben psychologische hulp gaan zoeken en heb ontzettend veel gelezen. Vervolgens ben ik lifehacking- en ‘quantified-self’ technieken gaan toepassen op eigenlijk alles wat ik doe. Dat heeft de structuur gebracht waar ik (onbewust) al zo lang naar op zoek was.
Ik heb aan den lijve ondervonden hoe rauw het ondernemersbestaan c.q. werkende leven kan zijn. Maar ik heb ook geleerd dat als je keihard de strijd met jezelf aan gaat en jezelf dwingt tot verandering, je daar zowel als mens als ondernemer/professional beter uit kunt komen. De manier waarop ik dat gedaan heb wil ik graag delen met een groot publiek. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de lessen die ik geleerd heb, maar vooral ook die van o.a. Boris Veldhuijzen van Zanten (TNW), Gary Vaynerchuk (Vaynermedia), Nalden (Wetransfer) en Peter Sunde (The Pirate Bay) leerzaam zijn voor iedereen.
Tegelijkertijd rust er nog steeds een groot taboe op (mentale) kwetsbaarheid en falen. Ik heb er inmiddels mijn persoonlijke missie van gemaakt om die te doorbreken. Met als vertrekpunt mijn burn-out van destijds ga ik in het zelfhulpboek dat ik aan het schrijven ben (en dit najaar zal verschijnen) dieper in op de strategieën waarmee ik mezelf destijds uit het moeras heb getrokken en tot op de dag van vandaag in het gareel hou. Niet alleen zullen psychologische (zelf)inzichten een rol spelen maar ook komen apps, devices en workflows aan bod. Met een onconventionele invalshoek dus – niet zweverig, maar gewoon open, pragmatisch en (hopelijk) inspirerend. Het leven draait niet (alleen) om commercieel succes.
Jaag jij je dromen na, of zit je gevangen in de rat-race waar de waan van de dag regeert?